Danas počinje 30. Beogradski džez festival

Jubilarni 30. Beogradski džez festival (BJF), manifestacija od posebnog značaja za grad Beograd, biće svečano otvoren u petak, 24. oktobra u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

09:28

Default images

Program počinje u 19 časova, a publici će se obratiti Goran Vesić, predsednik Odbora BJF; Milivoje Mića Marković, umetnički direktor BDžF; Marko Stojanović, v.d. direktora Doma omladine Beograda i Milan Vlajčić, ugledni kritičar i istoričar popularne kulture, koji prati Beogradski džez festival od osnivanja. U muzičkom programu nastupiće Kvartet Maksa Kočetova (Ukrajina/Srbija).

U koncertnom programu od 21č, u Velikoj sali Doma omladine Beograda predstaviće se spektakularni Children Of The Light Trio, sastavljen od najboljih instrumentalista današnjice: Danilo Perez na klaviru, Džon Patituči na basu i Brajan Blejd za bubnjevima.

Kompleti ulaznica za glavni program 30. Beogradskog džez festivala rasprodati su još pre 10 dana, a rasprodate su i pojedinačne ulaznice za glavni program 25. i 26. oktobra (Volfgang Pušnig i Mamadu Dijabate/Vasil Haždimanov, odnosno Jakob Anderškov/Paolo Fresu). U prodaji je još veoma ograničen broj ulaznica za svečano zatvaranje 30. BJF, 27. oktobra u Domu sindikata - sali u kojoj je festival počeo davne 1971. godine. Te večeri, u duplom koncertnom programu, publici predstavljamo dve najveće zvezde ovogodišnjeg izdanja festivala: Čarls Lojd Kvartet po sudu kritike održao je 2011. godine najbolji koncert od ponovnog pokretanja Beogradskog džez festivala, pa se sa svojim ovogodišnjim projektom „Wild Man Dance Suite“ više nego opravdano našao u jubilarnoj programskoj ponudi. Iste večeri imamo zakazan susret sa virtuoznim pijanistom i kompozitorom Mišel Kamilom, kojeg je domaća publika dugo čekala! Njegov Trio predstavlja najbolje od latino-džeza što se danas može čuti na koncertnim binama širom sveta.

U okviru ponoćnog programa Beogradskog džez festivala, publika će i ove godine pratiti uzbudljiv program koji predstavlja sve oblike džez muzike u Evropi: od Portugala do Nemačke, od Austrije do Italije, od Švacarske do Danske. Ulaznice za ponoćne koncerte, po ceni od 800 do 1000 dinara mogu se nabaviti na Blagajni Doma omladine Beograda i preko EVENTIM prodajne mreže.

Sa žaljenjem obaveštavamo publiku i da je zbog nepredviđenih okolnosti došlo do izmene u ponoćnom programu 24. oktobra. Moric fon Osvald je, na žalost, doživeo nezgodu - polomio je kuk i nalazi se u bolnici, pa će sa Nils Peter Molvaerom na elektronskim instrumentima nastupiti Moricov stalni saradnik (i bratanac) Lorens fon Osvald. Ova izmena neće uticati na promenu ranije najavljenog sadržaja ovog koncerta.

Beogradski džez festival uoči važnog jubileja primljen je kao jedini iz naše zemlje u Europe Jazz Network – Evropsku džez mrežu. Ovim je još jednom potvrđena činjenica da BDžF uživa najviši renome kad je u pitanju svetska džez scena, i da u našoj sredini ispunjava misiju promovisanja muzičke umetnosti, kao jedna od vodećih međunarodnih manifestacija u Srbiji. To je, takođe, veliko priznanje ne samo ljudima koji su kreirali i organizovali Beogradski džez festival tokom prethodnih decenija, nego i priznanje svim akterima domaće džez scene, svih generacija i stilova, te posebno ohrabrenje za mlade koji će ga nastaviti i produžiti mu vek u budućnost.

Kompletne informacije o koncertima, izvođačima, kao i o bogatom pratećem programu 30. Beogradskog džez festivala nalaze se na sajtu: www.bjf.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: