Hor Glinka otvorio ovogodišnji Bemus

Ovogodišnji 46. Bemus svečano je otvoren večeras u Sava centru koncertom slavnog ruskog Državnog akademskog hora Glinka pod dirigentskom upravom Vladislava Černušenka.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.10.2014.

22:07

Default images

Manifestaciju kojom se Beograd ponosi od njenog osnivanja 1969.godine, 46. po redu praznik klasične muzike, zvanično je otvorio u ime osnivača Skupštine grada gradonačelnik Siniša Mali.

On je rekao da Bemus od osnivanja do danas predstavlja jednu od najuglednijih i najvažnijih kulturnih manifestacija u gradu, da su proteklih decenija nastupali najznačajniji umetnici epohe i filharmonijski orkestri iz celog sveta.

"Uživali smo u nastupima Karajana, Mehte, Rostropoviča, Rihtera, Majskog i mnogih drugih velikana svetske muzičke scene, Beograd je već decenijama svakog oktobra prestonica muzičke svečanosti najvećeg kvaliteta i to je tradicija prema kojoj ćemo se i u buduće odnositi sa najvećom pažnjom", istakao je gradonačelnik.

Prvi nastup na ovogodišnjem Bemusu imao je ruski hor Glinka čija istorija seže pet vekova unazad. Vrhunski vokalni umetnici koje je publika u Srbiji do sada mnogo puta slušala, pred nekoliko hiljada posetilaca u Sava centru još jednom su pokazali svu raskoš najtananijeg instrumenta, ljudskog glasa.

Nakon izvođenja državnih himni Srbije i Rusije, mešoviti hor Glinka je koncert počeo muzikom Stevana Stojanovića Mokranjca (1856-1914) jednog od tri programska oslonca ovogodišnjeg Bemusa i najznačnije ličnosti u srpskoj muzičkoj kulturi čija se stogodišnjica smrti obeležava ove godine.

Mokranjac je pretežno stvarao horska dela zasnovana na narodnim napevima, jedno od njegovih najizvođenijih duhovnih dela je Liturgija sv. Jovana Zlatoustog za mešoviti hor iz koje je Glinka otpevao "Tebe pojem" .

Vokalni umetnici prefinjenog izraza otpevali su treću pesmu kanona "Njest svajt" iz Mokranjčevog Opela u fis-molu. Nakon duhovnih kompozicija usledilo je izvođenje Pete rukoveti (Iz moje domovine) iz njegovog centralnog opusa svetovne muzike.

Hor Glinka osnovao je 1479. godine car Ivan III kao Carsko pevačko sveštenstvo, i do početka 18. veka su delovali u Moskvi. U vreme Petra Velikog pevači su uvek bili blizu cara koji im se i sam pridruživao u pevanju, 1703. godine preimenovan je u Dvorski hor i učestvovao je u svečanostima povodom osnivanja Sankt Peterburga.

Sa horom su u njegovoj dugoj istoriji radili izuzetni ruski kompozitori Dmitrij Bortnjanski, Mihail Ivanovič Glinka, Milij Balakirjev, Nikolaj Rimski Korsakov i ostavili značajan trag.

U savremeno doba hor je doživeo preporod 1974.godine kada je na njegovo čelo došao Černušenko, veliki dirigent, nosilac zvanja Narodni umetnik Rusije. Černušenko za rad sa horom odabira remek dela ruske i evropske klasične muzike, dela savremenih ruskih kompozitora ali i zaboravljena ili manje poznata dela ruske muzičke baštine.

Publici 46. Bemusa sa horom Glinka predstavio je muziku Georgija Sviridova (1915-1988), ruskog neoromantičarskog kompozitora okrenutog ka ruskoj narodnoj tradiciji, značajnog po delima vokalne muzike.

Hor Glinka je izveo duhovnu kompoziciju "Tri hora" komponovanu za istorijsku dramu "Car Fjodor Ivanovič" Alekseja Tolstoja. Hor je izveo Dva fragmenta iz horske simfonije sa radnjom „Zvona“ Valerija Gavrilina (1939-1999), jednu od najčešće izvođenih kompozicija protojereja Aleksandra Kosolapova "Utverdi Bože" i neke od najpoznatijih ruskih narodnih pesama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: