Top 10: Najbolje od Dejvida Bouvija

Jedan je Dejvid Bouvi. I samo jedna pesma može da se nađe na samom vrhu liste njegovih najboljih pesama. Magazin NME sproveo je malo istraživanje, a mi vam otkrivamo koji se to hit našao na herojskoj poziciji.

Izvor: Izvor: B92, NME

Nedelja, 19.10.2014.

20:17

Default images

Najavivši za ovu jesen novu kompilaciju koja će pokriti pola veka njegove karijere, pod simboličnim nazivom “Nothing Has Changed”, Dejvid Bouvi je ponovo rado viđen gost u muzičkim magazinima. Nakon objavljivanja pesme “Sue (Or In A Season Of Crime)”, koja će kao novitet obogatiti kompilaciju, britanski časopis NME u saradnji sa svojim novinarima i brojnim muzičarima napravio je specijal posvećen Bouviju.

On, između ostalog, sadrži i listu najboljih Bouvijevih pesama, a od četrdeset najboljih koje su se našle na listi, mi vam ovoga puta prenosimo deset prvih.

10. Oh! You Pretty Things (1971)

Napisana tik pre rođenja Bouvijevog prvog deteta, pesma “Oh! You Pretty Things” o vanzemaljcima koji osvajaju našu planetu odslikava svu anksioznost koju je on kao budući roditelj osećao. Uz sve to, Bouvi tako mudro upozorava roditelje na decu. Hm, ovaj… na vanzemaljce! (Don't kid yourself they belong to you/They're the start of a coming race.)

9. Ashes To Ashes (1980)

Uspomene, sećanja i podsećanja su opasno moćna stvar. Zna to i Bouvi, i vrlo često se u svojim pesmama podseća na svoje ranije učinke. Taj trk najuspešnije je izveo u pesmi “Ashes to Ashes”. Konačno smo saznali šta se desilo sa astronautom Tomomi z pesme “Space Oddity” . Srećnog kraja ni na vidiku…

8. Modern Love (1983)

U vezi sa ovom pesmom postoji nešto tragično ironično. Dejvid je u njoj nagovestio nadolazeću talas koji je zahvatio poslovne osamdesete, noseći sa sobom gomile nataložene ispraznosti. Kritika kaže da se i sam utopio u tom talasu, bar dok nije 1989. snimio “Tin Machine”.

7. Life On Mars? (1971)

Toliko pevljiva i pamtljiva pesma, na tako neobičan način. Pametno i bez namere da bude pretenciozno. Jednom rečju - izvanredno.

6. Let's Dance (1983)

Bouvi zna kako da napiše dobru pesmu koja će vas terati na ples. Nije ni čudo što ova, sasvim jednostavno nazvana “Let’s Dance”, vuče sve nas ka podijumu poput magneta.

5. Rebel Rebel (1974)

Bouvijevo “drugarstvo” sa Mikom Džegerom otprilike je doživelo vrhunac u godinama kada je nastala pesma “Rebel Rebel”. Njegova supruga svojevremeno je tvrdila da ga je čak zatekla u krevetu sa Džegerom. Bouvi nikada nije krio svoje uzore i ponosno je isticao kome se i zbog čega divi. U ovoj pesmi, to je svakako i Kit Ričards koji je ostavio traga na gitarskim rifovima.

4. Young Americans (1975)

Od prvih stihova i onog čudnog osećaja zvanog “prvi put u krevetu sa…”, pesma “Young Americans” samo dobija na kvalitetu. Držeći ovom pesmom ogledalo ispred lica sedamdesetih godina u SAD, Bouvi je izneo verovatno svoju najbolju srceparalicu, smeštenu ispod nežnog soul-pop pokrivača.

3. Changes (1971)

Da je svetu koji se tako neverovatno brzo menja oko nas potreban saundtrek (a ko kaže da nije), to bi bila ova pesma. Da je Bouvi napisao svoj zvanični manifest, to bi bila ova pesma. A možda “Changes” to i jeste. Ipak je ovo pesma koju je Bouvi izveo na samom kraju svog oproštajnog nastupa 2006. godine.

2. Sound And Vision (1977)

Originalno zamišljenoj kao instrumental, ovoj pesmi Bouvijev vokal prišiven je znatno kasnije, na samom kraju postprodukcije. I uprkos sjajnim gitarskim rifofima, svetlucavom saksofonu i talasima sintisajzera, Bouvijevo pevanje je toliko nepogrešivo da može nekom vrlo lako promeniti život.

1. Heroes (1977)

Romansa za sva vremena, kakvu samo Bouvi može da peva. I tačka.

Dok ne stigne nova kompilacija, recenziju Bouvijevog prošlogodišnjeg albuma "The Next Day" možete pročitati OVDE. Ne zaboravite da nam u komentarima ostavite vaše preporuke Bouvijevih najboljih pesama!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: