"Mesečari" Kristofera Klarka u srpskom prevodu

Kao svoj veliki ovogodišnji izdavački poduhvat, Heliks je objavio knjigu „Mesečari“ Kristofera Klarka, u svetu najprodavaniju i najuticajniju, a u Srbiji najviše komentarisanu noviju knjigu o I svetskom ratu.

Izvor: B92

Petak, 17.10.2014.

08:51

Default images

Izdavačka kuća Heliks upravo je objavila knjigu "Mesečari – kako je Evropa krenula u rat 1914." britanskog istoričara Kristofera Klarka. Reč je o najpoznatijoj i u svetu najtiražnijoj novijoj knjizi koja se bavi uzrocima izbijanja Velikog rata. U Srbiji ova knjiga važi za kontroverznu i ona je predmet mnogih članaka i prikaza srpskih istoričara i diskusija u gotovo svim elektronskim i štampanim medijima, kao i u stručnim časopisima. Klark iznosi tezu koja odstupa od donedavno opšteprihvaćenog mišljenja da je Nemačka glavni krivac za izbijanje do tada najvećeg sukoba u istoriji čovečanstva.

Predočavajući istorijsku građu poput vrsnog pripovedača, Klark razloge za početak rata vidi pre svega u geopolitičkim interakcijama i malih i velikih zemalja na evropskoj sceni početkom XX veka. Znatan deo knjige posvećen je Srbiji, situaciji na Balkanu pod uticajem Osmanske imperije i Austrougarskog carstva, interesima velikih sila u tom delu Evrope, kao i ostvarivanju težnje južnoslovenskih naroda da se nađu u granicama sopstvenih nacionalnih država. Knjiga Mesečari je privukla brojnu svetsku čitalačku publiku i podstakla diskusije o događajima koji su oblikovali istoriju minulog stoleća, ali je ujedno potvrdila da posledice tih događaja obeležavaju i vreme u kojem danas živimo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: