Tasovac: Otvaranje zgrade MSU za godinu dana

Ministar kulture Ivan Tasovac otvorio je 15. oktobra izložbu "50 umetnika iz zbirki Muzeja savremene umetnosti. Jugoslovenska umetnost od 1951. do 1989" u Kući legata. Do kraja godine biće raspisani tenderi za završetak Muzeja savremene umetnosti posle sedam godina od kako je zatvoren, rekao je ministar.

Izvor: Izvor: Tanjug

Sreda, 15.10.2014.

20:24

Default images

"Po detaljnom planu muzej će biti otvoren 20. oktobra sledeće godine, tačno na 50 godina od otvaranja tog zdanja", istakao je Tasovac.

On je podsetio da je delatnost MSU-a počela 1958. godine, kada je aktom Saveza za kulturu narodnog odbora grada Beograda doneta Odluka o osnivanju Moderne galerije, ustanove čiji je zadatak bio da prati razvoj jugoslovenske i srpske moderne i savremene umetnosti 20. veka.

Osnivač i prvi upravnik Moderne galerije koja je počela sa radom 1959. godine kasnije MSU-a, bio je slikar, teoretičar i umetnički kritičar Miodrag B. Protić. Iste godine Izvršno veće Srbije je odlučilo da za potrebe te galerije sazida zgradu koja bi zadovoljila moderne muzeološke principe i odredila lokaciju na Novom Beogradu, na ušću Save, naspram Beogradske tvrđave.

Istovremeno je raspisan konkurs za izradu idejnog projekta, a konkurs je završen 1960. godine. Izabrani autori su bili arhitekte Ivan Antić i Ivanka Raspopović, a zgrada je građena od 1960. do 1965. godine. Savet Moderne galerije 1965. usvaja novi naziv - Muzej savremene umetnosti koji je te godine otvoren 20. oktobra.

"Danas fond MSU-a ima preko 8.000 dela i predstavlja najreprezentativniju kolekciju umetničkih dela 20. veka", ocenio je ministar. Postavku u Kući legata čine dela umetnika epohe socijalističke Jugoslavije koji su svojom aktivnošću pomerali i menjali jezičke paradigme određenih perioda, pa ljubitelji umetnosti mogu videti slike Petra Lubarde, Bogoljuba Jovanovića, Petra Omčikusa, Ivana Tabakovića, Leonida Šejke. Zatim tu su i radovi Vladana Radovanovića, Olge Jevrić, Gabrijela Stupice, Miodraga Miće Popovića, Vojina Bakića, Radomira Damnjanovića Damnjana, Julija Knifera, Miodraga B. Protića, Stojana Ćelića, Vladimira Veličkovića, Dušana Otaševića, Marine Abramović, Raše Todosijevića, Mrđana Bajića, Marije Dragojlović itd.
Foto: Tanjug / Miloš Jelesijeviæ
V.d. direktora MSU-a Jovan Despotović rekao je da se ova postavka nadovezuje na prethodnu izložbu - "100 dela iz zbirki MSUB. Jugoslovenska umetnost od 1900. do 1945." predstavljenu tokom aprila i maja 2014. godine.

On je dodao da se ovom zaokružuje simbolički gest prema publici i kulturnoj javnosti da posle toliko godina ponovo bude u prilici da pogleda reprezentativni izbor dela umetnika zastupljenih u zbirkama Muzeja, a koji će činiti deo stalne postavke. Hronološkim nizom, referišući na dominantan decenijski model istorizovanja jugoslovenske umetnosti od osnivanja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, u pet prostorija Kuće legata osmišljene su posebne prostorne celine. Sučeljavanjem i dijalogom značajnih dela renomiranih umetnika posleratne Jugoslavije predstavljen je sveden, ali reprezentativan izbor umetnika koji su obeležili određene decenije, kreirali "duh vremena" i oslikavali odnos između umetnosti i društvene stvarnosti epohe.

Izložba i izbor hronološki počinje sa slikom Petra Lubarde "Fantastični predeo" iz 1951. godine, a završava se slikom Marije Dragojlović "Crna satenska kutija" iz 1989. godine čime se takođe prati postavljeni društveno-politički određen hronološki okvir.

Posebno bitno polazište za osmišljavanje postavke je analiza politike otkupa Muzeja savremene umetnosti od osnivanja pri čemu se posebno ističe pravovremena recepcija, valorizacija i akvizicija najznačajnijih pojedinaca i pojava iz svih umetničkih sredina Jugoslavije.

Ovaj izbor i izložba se zato u potpunosti baziraju na akvizicijama Muzeja u datom hronološkom okviru, i ne uključuju naknadne otkupe i poklone iz perioda posle raspada socijalističke Jugoslavije. Tokom trajanja izložbe biće organizovan i bogat prateći program, a organizovana je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Ova postavka biće otvorena do 7. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: