Četvrt veka od smrti Danila Kiša

Danilo Kiš, jedan od najznačajnijih pisaca našeg regiona, preminuo je pre 25 godina, 15. oktobra 1989. u Parizu, ostavivši za sobom dela koja su duboko utisnuta u našu književnu i sveukupnu istoriju.

Izvor: Izvor: Tanjug

Sreda, 15.10.2014.

11:32

Default images

Kiš (1935-1989) je romansijer, pripovedač, esejista, dramski pisac, prevodilac sa francuskog, ruskog i mađarskog jezika. Bio je član SANU, diplomirao je svetsku književnost u Beogradu.

Preminuo je u Parizu 15. oktobra 1989, a sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

-- Pročitajte i Danilo Kiš: Saveti mladom piscu --

U Beogradu i inostranstvu izvodi se predstava "Grobnica za Borisa Davidoviča" kao regionalni pozorišni projekat, a uskoro će biti objavljena i Kišova sabrana dela.

Bio je dramaturg pozorišta "Atelje 212" i lektor za srpski jezik u Strazburu, Bordou i Lilu. Među njegovim delima su romani "Psalam 44", "Mansarda", "Bašta, pepeo", "Peščanik", "Grobnica za Borisa Davidoviča", pripovetke "Rani jadi", "Enciklopedija mrtvih", drama "Elektra 70", polemički spis "Čas anatomije".

-- Pročitajte i Da li znate ko je Danilo Kiš? --

Počeo je kao pesnik, a potom se okrenuo prozi, kojom je u drugoj polovini 20. veka izveo poetički preokret u srpskoj književnosti. Predstava po njegovom romanu "Grobnica za Borisa Davidoviča", u režiji Ivice Buljana, premijerno je izvedena 21. jula na Mitelfestu u Italiji. Krajem septembra igrana je i u Beogradu na 48. pozorišnom festivalu Bitef.

-- Pročitajte i Mark Tompson: Najvećih grijeh Danila Kiša --

Taj Kišov složeni tekst dat je u vidu epizoda koje hronološki prate životni put revolucionara B. D. Novskog, kroz scene pune nasilja, erotike, nagosti, žive muzike, vatre i leda na pozornici.

Predstava je nastala u koprodukciji Hartefakta, Mini-teatra Ljubljana, Bitef teatra, Novog kazališta Zagreb, CZKD Beograd, Festivala Zadar snova i u saradnji sa Ministarstvom kulture Srbije u projektu obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata.

-- Pročitajte i Dela Danila Kiša u 10 knjiga --

U čast obeležavanja uspomene na velikog književnika, akademika SANU, nedavno je u najmlađem beogradskog naselju "Stepa Stepanović" otvorena osnovna škola koja nosi njegovo ime.

Kišovo ime nose i srednja škola u Budvi, kao i ulice u Novom Sadu, Beogradu, Podgorici, Vršcu. Njegovo ime nosi biblioteka u Vrbasu, kao i Narodna biblioteka u Tesliću, gradiću u Republici Srpskoj, u BiH.

U Kišovoj rodnoj Subotici uspomenu na njega čuvaju Gradska knjižara i Fondacija za omladinsku kulturu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: