DOB: Dani bugarskog filma od 2-5. oktobra

U Domu omladine Beograda od 2. do 5.oktobra održaće se manifestacija Dani bugarskog filma na kojoj će biti predstavljen izbor filmova bugarske kinematografije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.10.2014.

12:46

Default images

U ovom izboru, jednom od prvih ikada napravljenih, publika u Velikoj sali DOB imaće priliku da vidi novija ostvarenja koja su imala uspeha u Bugarskoj i u inostranstvu, od popularnih komedija, preko egzistencijalnih drama, dokumentaraca pa sve do koprodukcija sa internacionalnim zvezdama, najavio je DOB.

Bugarska kinematografija predstavlja veliku nepoznanicu za domaću publiku, mada je ova zemlja, baš kao i njena kinematografija umnogome slična srpskoj. Izlazak iz komunizma, tranzicija, moralni potresi i društvene promene samo su neke od tema kojima se bugarska kinematografija često bavi, istaknuto je u najavi DOB.

Manifestacija se svečano otvara sutra uveče projekcijom uzbudljivog dokumentarnog filma o avanturisti i tragaču za zlatom "Dugi put krokodila" reditelja Panča Cankova u prisustvu reditelja.

Avanturista Ljuba željan slobode beži iz Bugarske, prelazi granicu u toku sabora na Kalotini, ide kroz čitavu bivšu Jugoslaviju i za jednu noć uspeva da prepliva Jadransko more, uprkos buri i opasnosti od krvoločnih ajkula. Nakon boravka u logoru u Italiji, putuje u Australiju, gde se neko vreme bavi rizičnim lovom na krokodile.

Nakon dokumentarnog filma Cankova publika u DOB će moći da pogleda bugarski film o mladim buntovnicima u Bugarskoj koja je u punom procesu tranzicije "Tilt“" reditelja Viktora Čučkova. Ova drama je dobila nagrade "Najbolji balkanski film" i "Kamermanska veština" na međunarodnom festivalu Cine Days u Makedoniji 2011. godine, i iste godine nagradu žirija za najbolji debi na festivalu Raindance i najbolja režija na festivalu Woodstock.

U petak, 3.oktobra u Velikoj sali DOB filmska publika će moći da pogleda dokumentarni film "Stoičkov" reditelja i scenariste: Borislava Koleva nagrađen 2012.godine nagradom "Zlatni riton“ za najbolji debi" godišnjom nagradom Nacionalne filmske akademije 2013.godine.

Film je dramatična priča o sportskoj karijeri i burnoj životnoj sudbini Hrista Stoičkova. Film razbija dosadašnje klišee o ovoj neobičnoj ličnosti i razotkriva osećajnog čoveka, skrivenog iza lika genijalnog fudbalera, sa svim njegovim protivrečnostima.

Iste večeri je i projekcija igranog filma "Jarac"“ scenariste i reditelja Georgija Đulgerova snimljen na osnovu novele "Jarac" i po motivima stvaralaštva Jordana Radičkova, jednog od najznačajnijih bugarskih pisaca.

U priči, koja je postala osnov scenarija, životinje su blagoslovene mudrošću, pronicljivošću i dobrotom. Jarac je pripovedač i junak priče.

Film je dobio nagradu publike "Zlatna jabuka“ na Sofija film festu u Plovdivu 2009.godine.

U subotu, 4.oktobra na danima bugarskog filma biće prokazana komedija "Migaracija palamide“ scenariste i reditelja Ljudmila Todorova u kome igraju Hristo Mutafčiev, Stefan Vldobrev, Vladimir Zombori, Velko Kanev, Ićak Finci. Jedna od najpopularnijih komedija u Bugarskoj poslednjih godina ovenčana je nagradom na festivalu u Varni 2012.godine, Hristo Mutafčiev je nagrađen Nagradom za najboljeg glumca "Zlatna ruža".

Iste večeri na manifestaciji će biti prikazan i kratkometražni film "Čast“ reditelja Pavela Vesnakova koji je dobio Veliku nagradu žirija 36. Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Klermon-Feranu i romantična komedija "Love.net“ reditelja Iliana Dževelekova.

Ovaj film je nagrađen 2011.godine na Festivalu bugarskog igranog filma za najbolji scenario, glavnu žensku ulogu( Lilija Maravilja) i režiserski debi.

Dane bugarskog filma u DOB u nedelju, 5. oktobra zatvoriće filmovi "Ostrvo” scenariste, režisera i producenta Kamena Kaleva i "Posle kraja sveta” režisera Ivana Ničeva, najpopularniji bugarski film krajem devedesetih godina.

Ovaj film o etničkim potresima na Balkanu, istovremeno i vesela i tužna priča o izgubljenoj etničkoj harmoniji u siromašnoj četvrti grada Plovdiva gde žive Bugari, Turci, Jevreji, Grci i Romi, dobitnik je pet nagrada Saveza bugarskih filmskih radnika za: najbolji film, režiju, mušku ulogu, kamermansku veštinu i muziku 1999.godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: