Marko Babac: Ceo život od "pokretnih slika"

U Muzeju kinoteke biće iorganizovano sećanje na izuzetnog autora Marka Bapca, velikog sineastu, profesora, montažera, teoretičara filma. Sa Kokanom Rakonjcem i Živojinom Pavlovićem režirao je filmove koji su bili zabranjeni - pripadali čuvenom "crnom talasu".

Izvor: Izvor: Novosti Autor: Radmila Radosavljeviæ

Ponedeljak, 29.09.2014.

09:14

Default images

Septembarski program Jugoslovenske kinoteke, koji je protekao u znaku sećanja na naše i svetske preminule velikane (Boru Todorovića, Rubi Di, Džejmsa Šigeta, Lorin Bekol, Džejmsa Garnera, Robina Vilijamsa, Pola Mazurskog), obeležiće i posveta još jednom izuzetnom autoru - Marku Babcu (1935-2014), reditelju, profesoru, montažeru i teoretičaru filma, koji se svojim delom svrstao u legendarne ličnosti jugoslovenske i srpske kinematografije, pišu Novosti.

U dve večeri (29. i 30. septembra), u Muzeju kinoteke biće prikazan ciklus najznačajnijih ostvarenja u raznim segmentima njegovog stvaranja - od amaterskih i dokumentarnih dela ("Ljubomorna mašta", "Pečat", "Metamorfoza", "Orfej", "Kavez", "Spomenicima ne treba verovati", "Nije lako biti mali", "Šta da se radi"...), dokumentarnih filmova Dušana Makavejeva koje je potpisao kao montažer ("Osmjeh", "Eci Peci Pec", "Parada", "Nova igračka", "Nova domaća životinja"), kinotečkih filmova za koje je takođe radio montažu ("Rudareva sreća" iz 1929, "Proslava 550. godišnjice Kosovske bitke" iz 1939), do njegovih igranih dela. Marka Bapca kao reditelja predstaviće "Mali skver", epizoda iz omnibus filma "Kapi, vode, ratnici", koji potpisuje sa kultnim rediteljima, Kokanom Rakonjcem i Živojinom Pavlovićem. Ovo izuzetno delo doživelo je samo jedno prikazivanje u nekadašnjoj Jugoslaviji - na festivalu u Puli 1962, gde je nagrađeno za najbolju režiju, a onda je sa etiketom "moralno-političke nepodobnosti" film odmah i zabranjen.

Ovaj program Muzeja kinoteke svakako je prilika za novu generaciju ovdašnjih filmofila da vidi još jedno značajno delo koje je 60-ih godina doživelo istu sudbinu "bunkerisanja" - epizodu "Srce" iz omnibus filma "Grad", koji je 1963. okupio isti "triling" autora "crnog talasa" - Bapca, Pavlovića (epizoda "Obruč"), i Rakonjca ("Ljubav"). "Grad" je u istoriju jugoslovenske kinematografije ušao kao prvi i jedini film kome se "sudilo" - zabranjen je za javno prikazivanje i distribuciju odlukom suda u Sarajevu, čak je bilo naređeno i da se svi primerci filma unište! Odluka je bila na snazi punih 27 godina, sve do 1990, kada je odlukom istog suda film "oslobođen". Scenario za "Grad" napisali su Marko Babac i Živojin Pavlović, a ostao je upamćen i po sjajnim likovima koje su ostvarili Miloš Žutić, Slavko Simić, Branka Jovanović, Mihajlo Kostić Pljaka, Predrag Milinković, Stole Aranđelović, Ljiljana Šljapić, Snežana Lukić, Slavoljub Denić, Dušan Janićijević, Velimir Bata Živojinović...

Psihološka drama o tankoj granici između depresije i melanholije, u kojoj nema ničega od političke ili seksualne provokacije, ali koja jeste svojevrsna analiza socijalističke svakodnevice trojice kultnih reditelja, bila je zabranjena samo zbog toga što je imala drugačiji odnos prema stvarnosti, a ne zato što je tu stvarnost kritikovala. U tom smislu, smatra se da je zabrana nekako obeležila čitavu karijeru Marka Babca, sineaste koji je bio jedan od osnivača "Kino kluba Beograd", amaterskog umetničkog udruženja koje će postati kultno mesto sa koga su u osvajanje filmskog sveta krenuli Aleksandar Saša Petrović, Dušan Makavejev, Živojin Pavlović.

Dve godine nakon "Grada", 1965, Babac je snimio igrani film "Ko puca, otvoriće mu se", "crno-belu" dramu o troje mladih prestupnika, koja će takođe biti prikazana u ovom programu Kinoteke (glavne likove igraju Vera Čukić, Mihajlo Kostić Pljaka, Bekim Fehmiu, Janez Vrhovec, Karlo Bulić, Rastko Tadić, Jovan Janićijević i Predrag Milinković).

Već od 1966. Babac je počeo da predaje montažu na Akademiji za pozorište i film, radio i televiziju, a 1971. osnovao je katedru montaže na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kao i katedre na akademijama u Ljubljani, Sarajevu i Banjaluci. Poslednje predavanje na FDU, kako se sećaju njegovi studenti, održao je 24. marta 1999, osam sati pre početka NATO agresije na Srbiju. Poželeo je svima sreću i "pamet u glavu", a oni su 12. jula ove godine, kada je preminuo, zapisali: Bila je čast biti njegov student. . Понедељак 29.09. Сећање на... МАРКО БАБАЦ

МАРКО БАБАЦ АМАТЕРСКИ ФИЛМОВИ
17:00 ЉУБОМОРНА МАШТА (СФРЈ 1954) 3'
ул. Ј. Илић
р. Марко Бабац
документарни
ПЕЧАТ (СФРЈ 1955) 18'
ул. Јован Ћирилов, Мила Радосављевић
р. Марко Бабац
МЕТАМОРФОЗА (СФРЈ 1955) 5'
ул. Драгољуб Ивков
р. Марко Бабац
ОРФЕЈ (СФРЈ 1957)
ул. Олгица Дабетић, Јован Деспотовић
р. Марко Бабац
ДРВЕНИ КОЊИЋ (СФРЈ 1957) 9'
ул. Тања Трајковскa, Љубодраг Марковић,
р. Марко Бабац
КАВЕЗ (СФРЈ 1957) 6'
ул. Бојана Јовчевић
р: Марко Бабац
АНТОНИЈЕВО РАЗБИЈЕНО ОГЛЕДАЛО (СФРЈ 1957) 11'
ул. Драгољуб Ивков
р. Марко Бабац
СПОМЕНИЦИМА НЕ ТРЕБА ВЕРОВАТИ (СФРЈ 1958) 6'
ул. Мирјана Вацић
р. Марко Бабац
БРАЋА (КАИН И АВЕЉ) (СФРЈ 1959) 10'
ул. Дивна Јовановић, Михаило Костић Пљака
р. Марко Бабац
УСПОМЕНЕ (СФРЈ 1960) 12'
р. Марко Бабац
документарни

МАРКО БАБАЦ КАО РЕДИТЕЉ
19:00 МАЛИ СКВЕР (епизода из филма Капи, воде, ратници...) (СФРЈ1962) 31’
ул. Стојан Аранђеловић, Љуба Тадић
р. Марко Бабац
СРЦЕ (епизода из филма Град) (СФРЈ 1963) 20'
ул. Милош Жутић, Славко Симић
р. Марко Бабац
НИЈЕ ЛАКО БИТИ МАЛИ (СФРЈ 1965) 11'
р. Марко Бабац
документарни
ШТА ДА СЕ РАДИ (СФРЈ 1965) 10'
р. Марко Бабац
документарни

Уторak 30.09.
МАРКО БАБАЦ КАО МОНТАЖЕР ДОКУМЕНТАРНИХ ФИЛМОВА

21:00 КО ПУЦА ОТВОРИЋЕ МУ СЕ (СФРЈ 1965) 81'
ул. Вера Чукић, Михаило Костић Пљака
р. Марко Бабац
17:00 ОСМЈЕХ 61 (СФРЈ 1961) 12'
р. Душан Макавејев
монтажа: Марко Бабац
документарни
ЕЦИ ПЕЦИ ПЕЦ (СФРЈ 1961) 10'
ул. Мија Алексић
р. Душан Макавејев
монтажа: Марко Бабац
документарни
ПАРАДА (СФРЈ 1962) 10'
р. Душан Макавејев
монтажа: Марко Бабац
документарни
КОСОВСКО ЦРНО ЗЛАТО (СФРЈ 1963) 13'
р. Сава Поповић
монтажа: Марко Бабац
документарни
НОВА ИГРАЧКА (СФРЈ 1964) 14'
р. Душан Макавејев
монтажа: Марко Бабац
документарни
НОВА ДОМАЋА ЖИВОТИЊА (СФРЈ 1964) 9'
р. Душан Макавејев
монтажа: Марко Бабац
документарни
19:00 РИНГ (СФРЈ 1970) 10'
р. Миливоје Милошевић
монтажа: Марко Бабац
документарни
ОПСАДА БЕОГРАДА 1688 (СФРЈ 1977) 15'
р. Дејан Косановић
монтажа: Марко Бабац
документарни
КАД ЈЕ НЕБО БИЛО ЦРНО НАД БЕОГРАДОМ (СФРЈ 1978) 22'
р. Светозар Павловић
монтажа: Марко Бабац
документарни
КАД ТИ КАО ЛИЧНОСТ НЕСТАЈЕШ... (СФРЈ 1983) 25'
р. Здравко Велимировић
монтажа: Марко Бабац
документарни

МАРКО БАБАЦ КАО МОНТАЖЕР КИНОТЕЧКИХ ФИЛМОВА
21:00 РУДАРЕВА СРЕЋА (Ј 1929) 49'
ул. Милутин Бата Николић, Чедомир Пенчић
р. Јосип Новак
ПРОСЛАВА 550. ГОДИШЊИЦЕ КОСОВСКЕ БИТКЕ (Ј 1939) 40'
р. Драгољуб Гошић, Коста Новаковић
документарни
И СРБИН СЕ КИНЕМАТОГРАФИШЕ (СРЈ 1999) 5'
р. Марко Бабац
документарни

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: