Prijatelji bez kojih (TV) svet ne bi bio isti

Ovih dana navršava se tačno 20 godina otkako je svet upoznao „Prijatelje“. Tog 22. septembra 1994. godine emitovana je prva epizoda serije koja i danas bez problema uspeva da nas nasmeje.

Izvor: Izvor: B92, Guardian

Nedelja, 21.09.2014.

18:11

Default images

„Jedna žena sa kojom sada radim šalje mi fotografije svaki put kada se u neko gluvo doba noći vrati u stan, na nekom od kanala uvek pronađe ’Prijatelje’“, objašnjava Marta Kaufman, koja je sa Dejvidom Krejnom i Kevinom S. Brajtom stvorila jednu od najpopularnijih kimičnih serija svih vremena. „I nikada ne pomislim kako je to kul, moja serija se i dalje prikazuje. Pomislim: ’O bože, ne mogu da verujem da smo pustili da ta šala ostane u scenariju.’“

Na priču svoje prijateljice i koleginice Marte nadovezuje se Dejvid Krejn koji priča svoje dogodovštine sa producentom Džefrijem Klarkom.

„Džefri i ja smo otkrili ranije neki kanal na kojem se ’Prijatelji’ prikazuju na skoro svakih pola sata“, priseća se on neobičnog otkrića tokom nedavnog boravka u Londonu. „Pogledali smo jedno drugo i bili smo u fazonu - ovo je suludo, prošlo je deset godina!“

Suludo ili ne, tek Rejčel, Monika, Fibi, Ros, Čendler i Džoi bez problema privlače publiku i razvlače osmehe i dan danas, dvadeset godina od emitovanja prve i deset godina od emitovanja poslednje epizode „Prijatelja“.
Svet je „Prijatelje“ upoznao prvi put 22. septembra 1994. godine, kada je pilot epizoda premijerno prikazana na američkoj NBC mreži. U beloj venčanici Rejčel je utrčala u Central Perk kafić, među petoro svojih budućih prijatelja, a svi zajedno sa legendarne sofe zakoračili su u televizijsku istoriju i živote miliona gledalaca.

Međutim, ni Kaufman ni Krejn nisu slutili da pišu seriju koja će obeležiti mnoge generacije. Na pitanje o tome da li su mogli da zamisle šta će „Prijatelji“ postati, u nedavnom razgovoru za britanski Gardijan, Krejn odgovovara: „O moj bože, da li možete uopšte da zamislite nekog da na takvo pitanje odgovori potvrdno. Ko uopšte radi to?“

Umesto oštrenja pera za stvaranje legendarne serije, ovo dvoje prijatelja iz stvarnog života prionulo je na posao jer su upravo izgubili prethodni angažman. Te 1994. HBO je odlučio da otkaže njihovu seriju „Dream On“, pa su se Kaufman i Krejn našli u nepoželjnoj poziciji.

„Za nas je to bilo kao, OK, moramo da se vratimo u etar, evo nekoliko ideja, hajde da krenemo“, objašanjava Krejn. „Ideja o ’Prijateljima’ činila nam se odličnom, ali za mnoge stvari ti se učini da su dobre, pa ih onda neko otkaže za godinu dana.“
Kada su stvorili prvobitan koncept o prijateljima koji su u kasnim dvadesetim godinama, morali su da nađu i odgovarajuće glumce koji će da ožive zabavne junake. Za ulogu Rosa nije bilo problema, ona je pisana sa Dejvidom Švimerom na umu, jer je glumac i ranije sarađivao sa autorima na drugim projektima. Glavobolju im je zadao Čendler, kojeg je na kraju tumačio Metju Peri.

„Nismo očekivali da bi Čendler mogao da bude problem jer on ima sve te vickaste šale, ali ispostavilo se da niko ne može to da iznese“, navodi Krejn. „Počeli smo da razmišljamo o tome kako možda treba da prepravimo malo Čendlera, ali je onda Metju Peru ušetao na set u svom stilu: ’O, vidi, postoji neki Čendler.’ Bum!“

-- Pročitajte i Šta danas rade zvezde serije „Prijatelji“ --

I Krejn i Kaufman još uvek dobro pamte to veče 22. septembra 1994. Bio je utorak i brojali su sekunde do početka emitovanja prve epizode.

„Tada smo bili najnervozniji“, priznaje Krejn. „Bili smo manje nervozni kada smo kasnije postigli uspeh i kada su rasla očekivanja od nas. Jer, iste te večeri prikazivale su se epizode ’Sejnfilda’, ’Frejžera’ i serije ’Lud za tobom’. Bili smo svesni da smo u konkurenciji serija sa impresivnim pedigreom i nismo želeli da ispadnemo gubitnici.“

Ispostavilo se da nisu nikakvi gubitnici, već je serija ubrzo postala veliki hit, iako toga Kaufman i Krejn nisu dugo bili svesni. Kako kaže Kaufman, nisu imali vremena za to, jer je snimanje serije bilo kao građenje pruge za voz koji se već po kreće po šinama.

Evo kako ovaj dvojac govori o radu na seriji: „Ponedeljkom bismo seli za sto i imali prve probe, onda bismo prepravljali tekst. Utorkom smo imali prave probre i nove ispravke. Sredom bismo imali probe ispred čelnika televizije, potom u studiju, a onda i nove ispravke. Četvrtak bi prolazi bez snimanja, ali bismo i dalje radili na scenariju. Petkom bi počinjalo snimanje u studiju ispred publike. I tokom svih tih dana morali smo da pišemo scenario i za sledeće epizode.“
Takav tempo nije bilo lako izdržati pa se Krejn i danas šali kako zbog toga Marta, koja je tokom snimanja rodila troje dece, i danas ima problema sa nedostatkom sna.

„Sećam se trenutka kada sam prvi put shvatio da je serija postala hit“, priča Krejn. „Nekoliko meseci nakon početka prikazivanja Džefri i ja smo otišli na večeru sa mojim roditeljima. Čuli smo ljude za drugim stolom kako pričaju o ’onoj epizodi u perionici’. Shvatili smo da pričaju o našoj seriji! Džefri mi je tada rekao: ’Zapamti ovaj trenutak, jer će sve ostalo da izbledi.’ Tako je i bilo.“

Kada je u pitanju tajna uspeha serije, postoji mnogo toga što bi se moglo izdvojiti kao ključni sastojak recepta za uspeh. Međutim, Marta Kaufman izdvaja jedan.

„Da Dejvid i ja nismo i sami bili prijatelji, mislim da nikada ne bismo mogli da napišemo ovakve ’Prijatelje’. Zaista smo znali kakvu seriju želimo da snimo. Znali smo uvek šta ovaj drugi ima na umu“, tvrdi ona.

-- Pročitajte i 10 stvari koje niste znali o „Prijateljima“ --

„Na kraju svega, kada su u pitanju junaci iz televizijskih serija, potreban mi je neko do koga će mi biti stalo“, dodaje Krejn. „Važno je da ima smeha, šale su važne, ali u suštini mora da vam bude zaista stalo do tih likova da biste ih gledali duže od nekoliko epizoda.“

Koliko je svetu stalo do „Prijatelja“ govore i rejtinzi koji su tokom sezona neprekidno rasli, da bi sa poslednjim epizodama ispisivali rekorde gledanosti. I danas se ova serija rado gleda, a njeni ljubitelji u Srbiji imaju priliku da baš ovih dana, na televiziji B92, gledaju dogodovštine neodoljive šestorke.

Krejn i Kaufman su, deset godina posle završetka snimanja, i dalje u istim vodama. Krejn je jedan od tvoraca lepo prihvaćene serije „Epizode“, dok Kaufman snima filmove i radi u pozorištu u Los Anđelesu. Uprkos brojnim glasinama o mogućem, željno iščekivanom zvaničnom okupljanju ekipe i nekoj specijalnoj epizodi, oboje kažu da se to nikada neće desiti.

„Oduvek smo znali da će se serija završiti onda kada likovi budu zasnovali svoje porodice“, zaključuje Kaufman. „Tada više nemate toliko vremena i za prijatelje i za porodicu. Sve se menja.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: