Izložba PTT muzeja kao omaž počecima radiofonije

Izložbom PTT muzeja "Talasi kulture, društvo napretka" u zgradi Radio Beograda, Pošta Srbije, u saradnji sa Radio-televizijom Srbije, obeležava 90 godina od emitovanja prvog radio programa u našoj zemlji.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.09.2014.

21:47

Default images

Kao što su poštanski servisi dostupni uvek i svuda, bez ikakvih ograničenja, tako su i radio talasi pristupačni svima, na svakom mestu i u svako vreme. Vođena tom sličnošću i univerzalnošću, Pošta Srbije je je izažla iz svog zdanja - PTT muzeja, u prestonički izlog u Hilandarskoj ulici, sa željom da što širem krugu građana ponudi raskošnu istorijsku sliku o počecima radiofonije i značajnoj ulozi Pošte, koja je i u ovoj oblasti dala važan doprinos, budući da je bila i ostala nosilac tehnološkog razvoja naše države, navedeno je u saopšstenju.

Izložba je simbolično otvorena u 19 časova, kada su na ovaj dan pre devet decenija, zahvaljujući inženjerima Ministarstva pošta i telegrafa, iz Beograda otišli prvi zvuci u etar, i trajaće do 19. oktobra.

Na fotografijama velikog formata postavljenim u izloge zgrade Radio Beograda, duž Svetogorske ulice i preko eksponata ljubitelji istorije mogu pratiti razvoj radiofonije i ključne momente u nastajanju Radio Beograda.

Takođe su izloženi radio-aparati domaće i strane proizvodnje, od kojih najstariji datiraju iz treće decenije 20. veka, kao što su radio-prijemnici "Konrath" (1928), "Philips" (1932) i "Telefunken" (1928), a u holu zgrade i panoi sa zapisima i dokumentima značajne istorijske vrednosti.

Prva emisiona stanica na Balkanu emitovala je radio-program na srpskom jeziku iz Beograda. Naime, na inicijativu Ministarstva pošta i telegrafa, i uz stručni nadzor njegovih inženjera Mihaila Simića i Dobrivoja Petrovića, 19. septembra 1924. godine iz studija u Knez Mihailovoj 42, preko odašiljača u Rakovici, emitovan je prvi probni radio-program u Srbiji.

Dvosatni koncert koji je uživo prenošen na talasnoj dužini 1650 metara, pripremio je direktor Opere Stevan Hristić, a izveli su članovi Drame i Opere narodnog pozorišta. Program je najavio inženjer pošte i telegrafa Mihailo Simić rečima: "Dobro veče gospođe i gospodo. Prvi koncert radio-telefonije beogradske stanice sad će početi..."

Zahvaljujući uspehu probnog programa, Ministarstvo pošta i telegrafa je dalo odobrenje da se od 1. oktobra emituje redovni radio-program. Utorkom, četvrtkom i subotom od 18.45 do 19.15 prenošeni su koncerti, čitane vesti, servisne informacije, reklame, vodostanje i berzanski izveštaji.

Odobrenjem redovnog emitovanja programa i određivanjem pretplatničke takse od strane Ministarstva pošta i telegrafa, beogradski radio se oglasio među prvima u Evropi.

Značajnu ulogu u razvoju radiofonije, ako ne i ključnu, ima Pošta uz resorno Ministarstvo pošta i telegrafa, jer je kao nosilac tehnološkog razvoja dala inženjere, neophodnu tehničko-tehnološku i logističku osnovu, pa čak i prvog spikera čime je obezbedila posebno mesto u novom vremenu - u epohi radija.

U svom časopisu "Telegraf, telefon", Pošta je objavljivala i edukativne tekstove sa savetima šta i kako ljudi treba da urade sa novim tehnologijama, te i kako da povežu radio-aparat.

Građani su prijavljivali svoje radio-aparate u poštama, tako što su popunjavali određene obrasce. Najviše pretplatnika bilo je među zanatlijama, činovnicima i trgovcima, a najmanje među studentima. Pošte su imale spiskove pretplatnika za svoja područja, naplaćivale su pretplatu i odgovarajuće takse, a jednom godišnje su formirale komisije za otkrivanje nelegalnog slušanja radio-programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: