Premijera filma "Arčibald Rajs - Čujte Srbi"

U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu održana je premijera filma "Arčibald Rajs - Čujte Srbi" kojoj su prisustvovali i predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ambasador Švajcarske u Beogradu Žan-Danijel Ruh.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.09.2014.

20:47

Default images

Uoči premijere Vučević je rekao novinarima da je ponosan što se premijera filma, koji govori o takvoj ličnosti kao što je Arčibald Rajs, održava upravo u Novom Sadu.

"Delo Arčibalda Rajsa među Srbima je izuzetno poštovano i Srbi imaju šta da nauče od Arčibalda Rajsa", rekao je Vučević.

On je kazao da Srbi mogu mnogo tog da nauče pre svega iz zaveštanja koje im je Arčibald Rajs ostavio u vidu knjige "Čujte, Srbi", koja je štampana posthumno a koja je i tema ovog dokumentarno-igranog filma.

Reditelj ovog filma Goran Vukčević kazao je da je tokom snimanja "Arčibaldov dobri duh" pomogao da se pronađu mnoge stvari vezane za njegov život, između ostalog i brojne fotografije koje je napravio u Srbiji tokomo Velikog rata.

Pre premijere filma u galeriji Kulturnog centra Novog Sada otvorena je izložba pomenutih fotografija čiji je autor Arčibald Rajs.

Izložba nosi naziv "Arčibald Rajs u Srbiji 1914-2014".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: