Izložen svitak Markiza de Sada

Originalni svitak na kojem je Markiz de Sad napisao svoje čuvene seksualne fantazije izložen je u Parizu.

Izvor: B92

Petak, 19.09.2014.

18:07

Default images

Kako prenosi AP, rukopis je pronađen u Bastilji gde je francuski aristokrata i kniževnik, od čijeg su imena nastali pojmovi "sadizam" i "sadomazohizam", tokom zatočeništva napisao "120 dana Sodome".

Dokument je nekoliko puta menjao vlasnika, a nakon krađe i dugog sudskog spora konačno se našao u rukama pariskog Muzeja pisama i rukopisa.

Stručnjaci su pažljivo odmotali 12 metara dugi pergament koji će od danas, u posebnim vitrinama, publika moći da vidi. Izložba je upriličena povodom 200-godišnjice smrti Markiza de Sada (1740-1814).

U pomenutom tekstu, slavni pisac opisuje scene orgija, silovanja i pedofilije koje su prevedene na brojne jezike, ali su i često cenzurisane, pa i zabranjivane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: