O fenomenu "pravljenja dogovora" u KC Rex

U okviru festivala "Miredita, dobar dan" u petak 19. septembra, od 19.30 i 22 časa, u KC Rex (Jevrejska 156) biće izvedena predstava "The Dealers" ("Dilerat") priznatog kosovskog reditelja Bekima Ljumija (Lumi).

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

18:36

Default images

"The Dealers" ("Dilerat") je pozorišna predstava bazirana na drami "U samoći pamučnih polja" Bernarda Marije Koltesa, jednog od najvećih dramskih pisaca dvadesetog veka.

Komad je režirao Bekim Lumi, a izvode ga četvoro mladih glumaca iz "Loja" Eksperimentalog Pozorišta.

Ova predstava ispituje fenomen "pravljenja dogovora", odnosno istovremenu privlačnost i odbojnost između "prodavca" (dilera) I "kupca" (klijenta), zaraznu i magnetsku vezu na kojoj počiva univerzum.

Ova predstava je premijerno predstavljanje kosovskog reditelja Bekima Ljumija beogradskoj publici.

Trenutno je profesor pozorištne režije na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini. Osnivač i umetnički direktor teatra laboratorije "Loja", kao i glavni i odgovorni urednik i izdavač pozorišnog časopisa "Loja".

Njegov rad se odlikuje minimalističkim stilom, konceptom i idejama, kao i smelim i kreativnim eksperimentima. Bekim Ljumi je autor pozorišnih predstava nastalih na tekstovima Ežena Joneska, Vilijama Šekspira, Slavomira Mrožeka, Bernarda Marie Koltesa, Federika Garsija Lorke, A. P. Čehova, itd. koje se izvode u "Loja" pozorištu, Dodona pozorištu i Narodnom pozorištu Kosova.

Osim na matičnim scenama, njegove predstave izvođene su I nagrađivane na nekoliko međunarodnih pozorišnih festivala (u Švajcarskoj, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Albaniji, Grčkoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji...).

Festival "Miredita, dobar dan!" u Beogradu od 18. do 21. septembra predstavlja beogradskoj javnosti kulturnu scenu Kosova. Želimo da ovi susreti postanu tradicija i da svake godine kroz različite umetničke forme doprinesu uspostavljanju trajnog mira i normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Kao inspiracija za osnivanje i realizaciju festivala poslužio je Bekim Fehmiu, albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac - simbol zajedničke prošlosti sa svim njenim izazovima, dostignućima i nerazumevanjima.

Posetioci Festivala imaće prilike da se upoznaju sa kosovskom kulturnom scenom - pozorištem, filmom, muzikom, likovnim stvaralaštvom. Pored toga, predviđene su i javne debate na kojima će se kritički preispitivati odnosi Beograda i Prištine, sa stanovišta nasleđa prošlosti, ali i prespektiva saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, obrazovanja, sporta, civilnog sektora i svih delova društva.

Festival će se održati od 18. do 21. septembra na različitim lokacijama u gradu (Centar za kulturnu dekontaminaciju, KC Rex,KC Grad, KC Parobrod itd), a ulaz na sve događaje biće besplatan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: