Otvoreni 51. Beogradski susreti književnika

U auditorijumu Narodne biblioteke Srbije, danas su svečano otvoreni 51. Beogradski međunarodni susret književnika koji će trajati do 22. septembra.

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

14:20

Default images

Skup je otvorio Predsednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić - Roko, koji je poželeo dobrodošlicu gostima iz inostranstva kao i domaćim učesnicima iz Srbije, Kosova i Metohije, Republike Srpske.

"Doborodošli u ovaj naš stari evropski Beli Grad, večno otvoren za dobronamernike i za susretanja na ušću dveju blagorodnih reka koje nas civilizacijski spajaju u stvaralačkoj različitosti i opčinjavaju trećom, poreklom ođednom u više pravaca a najviše uvis ka izvorištu poezije, još neiskušane, kazao je Andrić.

"Ovi književni susreti u poluvekovnom trajanju učvršćjuju nas u uverenju da su neophodni našoj kulturi i da predstavljaju blagodat spomenu u povezivanju svih ovih ideja, bez kojih postojeći svet ne bi otkrivao plemenitu moć da savlada sopstvena ograničenja i isključivosti posebno, kada znamo, koliko je literatura podređena prožimanju novih poetičkih tendencija", nastavio je svoje izlaganje Andrić.

Podsetivši, da je ovogodišnji susret u znaku poruke Dušana Matića, da "jedna literatura od druge uzima ono što nju privlači u drugoj, što nju interesuje što pre njene probleme osvetljava".

On je izrazio uverenje da "sredstva uložena u književnost i izdavačku delatnost nisu suvišan trošak, a samim tim kultura itekako postaje sadržajnija i bogatija".

Andrić je podsetio, da su ovogodišnji susreti posvećeni obeležavanju 450. godišnjice rođenja Viljema Šekspira, 200. godišnjici rođenja Mihaila Ljermontova, i naših književnih velikana - 150. godišnjici smrti Vuka Karadžića, 150.rođenja Branislava Nušića, jednom veku od smrti Jovana Skerlića, 100. godišnjici rođenja Eriha Koša kome je juče otkriven spomenik u Francuskoj 7. i 80.godišnjici rođenja Branka Miljkovića.

Andrić se zahvalio na pomoći Ministarstvu kulture, Kulturno prosvetnoj zajednici Srbije , Gradu Beogradu i brojnim dobrotvorima.

Skup kome je prisustvovalo oko 30 gostiju iz više od deset zemalja, obratio se i Predsednik odbora UKS za međunarodnu saradnju Dragan Mraović.

Zahvalivši se stranim diplomatama i predstavnicima verskih zajednica, koji su došli da prisustvuju svečanom otvaranju Mraović je istakao da su svi oni doprineli književnoj misiji "kojom mali narodi ukazuju da su veliki jer, da bi neko bio veliki, mora imati dobronamerne i humane ideje".

Mraović je posebno izrazio zahvalnost Narodnoj biblioteci Srbije, što ih je ugostila jer smatra da"je ona najprirodnije staniste za pisce". Mraović je "prozvao" prisutne goste iz inostranstva da bi se predstavili punom auditorijumu NBS.

Međunarodni susreti nastavljaju sa radom u vidu okruglih stolova, pesničkih večeri i obilascima više gradova u Srbiji.

U umetničkom programu je učestvovala ugledna violiniskinja Tatjana Olujić a pročitani su i stihovi Šekspira i Ljermontova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: