Ovogodišnji Bemus od 20. oktobra do 1. novembra

Najstariji i najrenomiraniji festival umetničke muzike, Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS) 46. po redu počinje 20. oktobra u Sava centru.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.09.2014.

15:38

Default images

Te večeri nastupiće jedan od najpoznatijih horova današnjice - akademski državni hor Glinka iz Sankt Peterburga, koji će pod vođstvom dirigenta Vladislava Černušenka izvesti mešoviti svetovno-duhovni program.

Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević rekao je da je Grad Beograd za realizaciju ovogodišnjeg Bemus-a izdvojio 10 miliona dinara i da će se uprkos spekulacijama u medijima da manifestacija neće biti održana, biti realizovana.

On je istakao da je Bemus posvećen stogodišnjici od početka Velikog rata, zatim stogodišnjici smrti Stevana Mokranjca i tridesetogodišnjici smrti Vasilija Mokranjca i Marka Tajčevića.

Vukosavljević je napomenuo da je ovo prva manifestacija koja se održava u produkciji novog Centra beogradskih festivala - CEBEF i poželeo im srećan rad.

Umetnički direktor Svetislav Božić podsetio je da ovo nije jedini muzički festival u zemlji, ali u da u "njemu uvek ima nešto što prepoznajemo, ovo je događaj koji svojom otmenošću i kvalitetom treba da da intonaciju za sledeću godinu".
Tokom trajanja festivala publika će pratiti sedam muzičkih događaja, a po rečima Božića, programski repertoar festivala je energičan, intenzivan i kvalitetan.

"Bemus je odigrao najbolje što je mogao u ovom trenutku i s obzirom da je 'stešnjen' i činjenice da nismo mali dovoljno manervarskog prostora", rekao je Božić.

On je istakao i nastupe profesora, saradnika, studente Fakulteta muzičke umetnosti, koji će izvoditi kompozicije Tajčevića i Mokranjca.

Publika će još biti u prilici da čuje dela Stevana Stojanovića Mokranjca koje će izvesti mešoviti hor RTS, zatim je tu solo nastup violončeliste Aleksandra Rudina, umetnik koji predstavlja vodeću figuru ruske škole muzičke interpretacije.

On će nastupiti i sa moskovskim kamernim ansamblom Musica Viva, čiji je umetnički vođa više od dve decenije, a izvodiće dela Hajdna, Stravinskog, Bokerinija, Vebera i Čajkovskog, a kao solista će nastupiti klarinetista Darko Brlek.

Ulaznice za festival će biti u prodaji od 23. septembra na blagajnama Sava centra i Kolarčeve zadužbine, po cenama od 200 do 1.200 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: