Film "The Imitation Game" pobednik festivala u Torontu

Drama "The Imitation Game" o slavnom britanskom razbijaču kodova Alanu Tjuringu, osvojila je glavnu nagradu na 39. Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.09.2014.

18:01

Default images

Film, u režiji Norvežanina Mortena Tilduma (Lovci na glave), sa Benediktom Kamberbačom u naslovnoj ulozi, dobio je u nedelju Nagradu publike (People's Choice Award).

Priča prati život genijalnog britanskog matematičara, logičara i kriptografa Alana Tjuringa koji je uspeo da dešifruje Enigmu, mašinu za šifrovanje poruka koju su za vreme Drugog svetskog rata koristili nacisti.

Film, u kom glume i Kira Najtli, Mark Strong, Rori Kinir i Metju Gud, bavi se, takođe, i Tjuringovom homoseksualnošću, koja je u to vreme smatrana krivičnim delom.

Progonjen zbog svoje seksualne opredeljenosti, briljatni matematičar iz Kembridža će na kraju izvršiti samoubistvo.

Nagrada za najbolji dokumentarac pripala je filmu "Beats of the Antonov" o sudanskim izbeglicama.

Tri od prethodnih šest dobitnika Nagrade publike u Torontu osvojili su Oskara za najbolji film: "Kraljev govor", "Milioner iz blata" i "12 godina ropstva".

Festival u Torontu trajao je od 4. do 14. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: