Češki "Ćirilo i Metodije" premijerno u Sava centru

Češki dugometražni igrani film "Ćirilo i Metodije - slovenski apostoli" biće premijerno prikazan u Beogradu 18. septembra u Sava centru.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 14.09.2014.

11:45

Default images

Projekcija ovog ostvarenja istorijsko-edukativnog karaktera realizuje se u saradnji Ambasade Republike Češke u Srbiji i distributerske kuće Delijus film.

Poznati češki reditelj Petr Nikolaev je inspiraciju za svoj sedmi dugometražni film potražio u životnom delu slovenskih prosvetitelja Ćirila i Metodija, u vreme kada se obeležava 1150 godina njihovog rada.

Glavne uloge igraju Roman Zah kao Metodije i Ondžej Novak kao Kiril. Ova drama zasnovana na dokumentarnom materijalu prikazana je prošle godine u Češkoj i kao film i kao televizijska serija.

Podršku autorskom timu u toku produkcije, pored mnogih institucija i fondova slovenske kulture, pružili su pravoslavna i katolička crkva, kao i istoričari i drugi stručnjaci.

Film je okupio producente iz Češke, Rusije, Slovačke i Slovenije. Snimljen je na lokacijama u Češkoj, Slovačkoj, Italiji, Turskoj i na Kipru.

Ovaj vredan edukativni materijal naše kulturne istorije biće posle premijere i u redovnoj bioskopskoj distribuciji širom Srbije, najavila je kompanija Delijus.

Ćirilo i Metodije su rođeni u devetom veku. U istoriji su poznati kao značajni hrišćanski misionari. Njihovo delovanje je bitno uticalo na kulturni razvoj svih slovenskih nacija, zbog čega su ih i zvali slovenskim apostolima.

Sa namerom da hrišćansku veru šire među slovenskim narodima, stvorili su na slovenskom jeziku novo pismo - glagoljicu, prvi slovenski alfabet, koji su koristili za prevođenje Starog zaveta i crkvenih knjiga, zbog čega ih je crkva izjednačila sa svecima.

Stvorili su prvi slovenski književni jezik i postavili temelje slovenskoj književnosti. Zbog značaja za hrišćanstvo, njihov dan se obeležava i u pravoslavnom i u katoličkom kalendaru, a proglašeni su Svetim zaštitnicima Evrope.

Odrastajući u Solunu, koji je u tom periodu okružen Slovenima, braća Ćirilo i Metodije obrazovani na vizantijskom dvoru, a dobro poznajući slovenski jezik dobijaju od vizantijskog cara Mihajla poslanstvo u Moravskoj, na molbu moravskog kneza Rastislava, koji se bojao uticaja franačkih sveštenika i nemačkog cara Ludviga.

Na tom putu, pored uticajnih protivnika koji su zagovarali trojezično propovedanje vere, stekli su veliki broj učenika koji su nastavili njihovu misiju pogotovo na teritoriji današnje Makedonije, Srbije, Crne Gore i primorskog dela Hrvatske.

U slavu svojih učitelja, jedan od učenika - Kliment sastavlja novu azbuku ćirilicu koju i danas koristimo.

Reditelj Nikolaev rođen je u Pragu gde je završio Akademiju umetnosti. Bio je prvi dobitnik "Maksim" nagrade za najbolji studentski rad u istoriji fakulteta.

Radio je i u Francuskoj gde je, između ostalog, režirao obrazovni program.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: