Srpska kinematografija: Do zvezda ivicom ponora

Da li će Srbija posle uspeha mladih reditelja promeniti strategiju finansiranja filmova. Produkcija „Ničijeg deteta“ počela 2009, premijera održana pet godina kasnije.

Izvor: NOvosti.rs/R. Radosavljeviæ

Subota, 13.09.2014.

10:40

Default images

U zemlji koja ima jedan od najmanjih budžeta za proizvodnju filmova u regionu (iza Srbije su, sa malo manje sredstava, samo Crna Gora i BiH), u kojoj je u državnoj kasi početkom 2013. bilo izdvojeno nula dinara za razvoj kinematografije, pojavila se nova generacija reditelja i scenarista koja je svojim ostvarenjima skrenula pažnju evropske i svetske filmske scene i kritike, pišu "Novosti".

Jedan od najupečatljivijih dokaza da danas imamo mlade, darovite filmske autore koji hrabro prevazilaze sve finansijske teškoće i ipak uspevaju da naprave filmove dostojne svetskih prezentacija, jeste pobeda reditelja i scenariste Vuka Ršumovića, čiji je debitantski film „Ničije dete“ ostvario najveći uspeh srpskog filma u ovom veku - na nedavno završenom festivalu u Veneciji osvojio je tri visoka priznanja, Nagradu publike za najbolji film prikazan u selekciji „Nedelja međunarodne filmske kritike“, nagradu kritike FIPRESCI za najbolji film u selekciji koju čine svi prateći programi Mostre, i nagradu za najbolji scenario u okviru selekcije „Nedelja međunarodne filmske kritike“.

Pobeda koja je obradovala i usrećila celu Srbiju „proslavljena“ je i u Ministarstvu kulture, ali onaj drugi deo priče o samom stvaranju ovog filma najbolje zna ekipa koja ga je radila. Po rečima producenta Miroslava Mogorovića, čija kuća „Art i Popkorn“ stoji iza filma „Ničije dete“, rad na ovom projektu zbog nedostatka sredstava trajao je pet godina:

"Mislim da ću sa ovim filmom kao producent imati sigurno nekoliko prikaza „slučaja“ na seminarima na kojima se mi, evropski producenti, međusobno obučavamo na sopstvenim iskustvima. Produkcija je započela 2009, premijera je bila 2014, nekoliko puta smo bili blizu ponora, ali smo uvek uspevali da, nekako hodajući na ivici regulacije i egzistencije, omogućimo da se film snimi. Jednostavno, ta priča filma bila je ispred, i sada mi je mnogo lakše da sagledam unazad šta se sve događalo. Vuk i ja zajedno smo prošli kroz jedno otrežnjujuće iskustvo, ali je definitivno, nakon svega, uspeh došao kao nešto što može da skloni sve te teške i neprijatne stvari koje su se dešavale u ovim tranzicionim vremenima, između institucija koje su bile organizovane na jedan ili na drugi način. Želimo da izrazimo i nadu da će filmske institucije u narednom periodu imati mehanizme kojima će omogućavati da se sam proces finansiranja sprovodi mnogo brže i efikasnije, nego što je to bio slučaj sa ovim filmom. Jednostavno, bilo je razmimoilaženja između normativnih uredbi i faktičkog stanja, ali smo na kraju ipak imali razumevanje svih institucija i želju da nam izađu u susret i omoguće da se film snimi. Nekoliko puta bilo je i situacija kad su neki mogli da procene da ovaj film i ne zaslužuje finansijsku podršku, i nama je bilo najteže u tom trenutku", kaže Mogorović.

On ističe još jednu poentu ovog filma: „Ničije dete“ je dobilo ukupnu finansijsku podršku Grada Beograda i države u iznosu od oko 265.000 evra (po kursevima koji nisu uvek bili u realizaciji, jer je trebalo dosta vremena da dođu do mogućnosti da povuku ta sredstva), budžet filma bio je oko 350.000 evra, ali samo zato što su se svi koji su ga radili - odrekli honorara. Baviti se profesijom

Reditelj Vuk Ršumović smatra da je imao sreće:

"Poenta je da je iz moje generacije reditelja od njih desetak, koji su bili jednako perspektivni i talentovani, samo nas dvoje-troje snimilo svoj prvi film. Oni do dana današnjeg nisu došli do mogućnosti da se bave svojom profesijom. A projekat „Ničije dete“ za mene traje sedam godina, kad pogledam kroz šta sam sve prošao, stvarno bi mogla da se napravi studija. Film je apsolutno prošao svaku fazu u razvoju koja je mogla da se prođe - prvo sam 2008. godine bio na pičing forumu u okviru Festa, nakon toga bio sam na konkursu FCS za stimulaciju filmskog scenarija i tu sam dobio podršku, i tako je krenulo. Posle toga, išao sam i na neke inostrane programe za razvoj scenarija, a posle je stigla i podrška Grada Beograda i Ministarstva kulture. Pretprodukcija i samo snimanje filma trajali su vrlo kratko, od jula do decembra prošle godine. Od trenutka kada smo skupili novac, sve je išlo brzo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: