PROG priznanje za Pitera Gebrijela

Britanski muzičar Piter Gebrijel dobitnik je ovogodišnje Progresivne muzičke nagrade (Prog) za muzičku karijeru dugu pet decenija.

Izvor: Tanjug

Petak, 12.09.2014.

17:50

Default images

Kako prenosi BBC, bivšem pevaču grupe Genesis nagrada "Prog God" uručena je na svečanosti u Šeksipirovom Gloub teatru, u Londonu.

"Iako je progresivna muzika verovatno najpotcenjeniji muzički žanr od svih koji su ikada postojali, puno izvanredno talentovanih muzičara se trudi da sruši barijere i odbaci muzička pravila", kazao je 64-godišnji muzičar primajući priznanje.

On je naveo da mu je na početku karijere bilo nelagodno zbog etikete "prog", ali da mu danas ona nimalo ne smeta. "To je zaista bilo nešto sasvim novo u to vreme. Rezultat nije uvek bio dobar, ali kada bismo uspevali u tome mogli smo da dopremo do ljudi i stvorimo magiju", napomenuo je Gebrijel.

Nakon što je 1975. napustio Genesis, nastavio je solo karijeru. Postigao je ogroman komercijalni uspeh sa albumom "So" iz 1986, na kojem su hitovi "Don't Give Up" i "Sledgehammer" koji je naredne godine osvojio rekordnih devet MTV nagrada.

Kako bi obeležio 25-godišnjicu od objavljivanja tog albuma, Gebrijel je tokom dve godine bio na turneji "Back To Front" koja se završava ovog decembra. Gebrjiel je poznat i kao jedan od najistaknutijih humanitaraca među svetskim muzičarima, kao i promoter svetske etno muzike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: