Jagodina: Počeo Animator FEST

Takmičarskim programom filmova dece do 15 godina i projekcijom nagrađenih filmova 3. festivala evropske studentske animacije FESA 2014. večeras je u
Jagodini, počeo 2. Festival animiranog filma dece i mladih Srbije "Animator fest".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.09.2014.

22:20

Default images

Festival, koji se odrzava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada Jagodine u organizaciji Kulturnog centra trajaće do 14. septembra, a otvorio ga je direktor Kulturnog centra Nebojša Petrović.

Na festivalu će biti prestavljeno 30 filmova mladih autora iz raznih krajeva Srbije.

"Cilj festivala je popularizacija umetnosti animacije, povezivanje škola i radionica animacije i zagovaranje novog kulturnog dijaloga među decom i mladima", izjavila je Tanjugu urednik kulturnog programa Kulturnog centra Zorica Stojinović.

Ona je napomenula da je "Animator fest" jedan od retkih domaćih festivala specijalizovanih za animaciju - Balkanima i FESA u Beogradu, Animanima Čačak, Zlatni puž Vranje, Konstantinov zlatnik Niš.

Ideja o osnivanju festivala proistekla je iz višegodišnjeg rada jagodinske Škole animiranog filma pri Kulturnom centru "Svetozar Marković" u Jagodina i potrebe da se otvori prostor gde će mladi animatori imati priliku da predstave svoje filmove, da se upoređuju,
razmenjuju iskustva, objasnila je Stojinović.

Takmičarski program "Animator festa" odvija se u dve selekcije: deca do 15 godina i mladi od 15 do 18 godina. Autori dolaze iz Vranja, Niša, Čačka, Valjeva, Beograda, Sente, Novog Sada, Zrenjanina i Jagodine.

Pored filmova zvanične takmičarske selekcije u okviru pratećeg programa festivala održaće se masterklas radionice animacije. Žiri radi u sastavu: animator i profesor animacije na FPUD u Beogradu Rastko Ćirić, predsednik, rediteljka animiranih filmova Mirela Srebrić i likovni umetnik, doktor interdisciplinarnih studija Univerziteta u Beogradu Predrag Terzić.

Pre svečanog otvaranja u Galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba radova "Fabrika mašte Rastka Chirića". Izložbu je otvorila urednica likovnog programa Kulturnog centra, akademski vajar Marija Vulić.

Nastupili su profesori Muzičke škole "Vladimir Đorđević" iz Jagodine - klarinet Dragan Lazić "Fantazija Karmen", truba Aleksandar Gajić Klarkovom "Fantazijom za trubu" uz klavirsku pratnju Emilije Pinto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: