Preminuo Ričard Kil, “Zuba” iz 007 filmova

Najpoznatiji u ulozi negativca "Zube" (Jaws) u serijalu filmova o agentu 007, američki glumac Ričard Kil (74) preminuo je 10. septembra u Sent Agnes bolnici u Kaliforniji.

Izvor: Izvor: B92, Independent

Četvrtak, 11.09.2014.

14:02

Default images

Kil je svetsku slavu stekao igrajući u filmovima o tajnom agentu Džejsmu Bondu “Špijun koji me je voleo” (The Spy Who Loved Me, 1977) i “Operacija svemir” (Moonraker, 1979).

Njegov agent Stivi Stivens opisao ga je kao vernog prijatelja i klijenta sa kojim je sarađivao duže od 35 godina, izvanrednog supruga i oca, koji “nije bio samo džinovski glumac, već i džinovski čovek.” Uzrok smrti još uvek nije poznat, prenosi Indipendent.

Rođen u Detroitu, impresivne visine od 2,18m, Kil je glumačku debi napravio tokom šezdesetih godina, igrajući u manjim televizijskim filmovima. Ipak, ceo svet upoznao ga je deceniju kasnije, kada je zagorčavao život Rodžeru Muru u pomenutim filmovima iz 007 serijala.

U njima je igrao zlikovca sa čeličnom vilicom po imenu “Jaws”, kod nas preimenovanog kao Zuba ubica.
Rièard Kil i Rodžer Mur (Beta/AP)
“Bio sam veoma razočaran opisom lika i mislio sam kako im za to ne treba glumac, Zuba je više nalik nekom čudovištu”, kazao je u intervjuu za BBC, objašnjavajući prvi susret sasvojim 007 likom. “Želeo sam da igram junaka koji ima više ljudskih karakteristika, mnogo više frustracija, suzbijanja.”

Zanimljivo je da je Zuba trebalo da nastrada na kraju filma “Špijun koji me je voleo”, i to tako što bi ga (simbolično) pojela ajkula. Međutim, reakcija publike bila je iznad očekivane pa je odlučeno da dobije novu šansu u sledećem nastavku.

“To je za mene bio veliki trenutak, kada sam gledao prvu projekciju filma i video reakciju mase kada je Zuba izašao živ iz okeana. Urlali su, aplaudirali… Nisam mogao da verujem”, priznao je Kil.

Možda je još zanimljiviji je podatak da se, uprkos svojoj visini, Kil plaši visine uopšte, pa su tokom snimanja pojedinih scena morali da ga zamene kaskaderi.

Mlađa publika mogla je da ga gleda uz Adama Sendlera u komediji “Srećni Gilmor” (Happy Gilmore, 1996). Pozajmio je glas i jednom od Diznijevih junaka u animiranom filmu “Zlatokosa i razbojnik” (Tangled, 2010).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: