Ršumović: Strana publika je emotivno primila naš film

Reditelj Vuk Ršumović, čiji je film "Ničije dete" dobio tri nagrade na festivalu u Veneciji, izjavio je nakon prijema u Ministarstvu kulture Srbije da ga je sve to zateklo, a da je veoma srećan što je strana publika reagovala na emotivan način.

Izvor: Tanjug

Utorak, 09.09.2014.

19:50

Default images

Ministar Ivan Tasovac izjavio je da je "stvaranje svakog umetničkog dela jedno malo čudo, stvaranje filma kao sinteze više umetnosti - veliko čudo, a ako snimite film koji je napravio ovako spektakularan uspeh - to je ogromno čudo".

"Ova vrsta radosti i sreće koju ste priuštili svima u Srbiji je neprocenjiva. Dobiti tri nagrade na jednom od najprestižnijih festivala, to je vest i za najveće kinematografije", rekao je on čestitajući reditelju i ekipi filma.

Tasovac je dodao da sa nestrpljenjem očekuje domaću premijeru, napominjući da je posle uspeha u Veneciji "Ničije dete" samo proteklog vikenda dobilo pozive za čak 13 međunarodnih festivala.

Ršumović je i scenarista priče po istinitom događaju iz 80-ih godina 20. veka o dečaku nađenom u šumi u Bosni i dovedenom u dom u Srbiji radi socijalizacije. "Mene je sve ovo zateklo na neki način, ali ono što me ispunjava su pozitivne reakcije koje dolaze od naše javnosti i čine me srećnim. Mislim da smo uradili sjajan film, na najbolji način predstavili našu zemlju i da smo iskomunicirali na lep način sa italijanskom publikom", izjavio je on.

NO ONE`S CHILD Official Trailer from SOUL FOOD DISTRIBUTION & SALES on Vimeo.

Ršumović je ocenio da su gledaoci u Veneciji "na emotivnom nivou jako dobro reagovali, da su svi doživeli priču vrlo intimno i emotivno" i naglasio da je to za njega najbitnija stvar.

"Kritičari su uglavnom poredili naš film sa "Divljim detetom" Fransoa Trifoa, s tim što su isticali da ovde postoji novi obrt, koji se tiče identiteta na Balkanu i priče o raspadu jedne zemlje", rekao je on.

Podsetivši se duge i teške realizacije projekta, reditelj je izjavio da se ekipa "trudala da uđe u sebe i da se posveti radu na filmu, da manje razmišlja o spoljnim okolnostima".

"U različitim fazama projekat je nagrađivan. pa smo kao ekipa bili sigurni u sebe i opušteni. Najveća briga bila mi je kako će reagovati strana publika, kako će doživeti našu priču", rekao je on.
Naročito je pohvalio glavnog glumca Denisa Murića (15) i to "kako je izneo ceo pritisak, uzbuđenje svetske premijere i bio na nivou zadatka, isto kao i tokom snimanja".

Murić je izjavio da mu je "bila čast da predstavlja Srbiju na tako velikom festivalu". "Film se dopao publici sudeći po reakcijama. Bile su stajaće ovacije, sa aplauzima dugim po tri minuta. To je stvarno fascinantno", rekao je on, priznajući da je imao veliku tremu.

On je pozdravio celu ekipu i istakao da su mu na snimanju svi pomagali da što bolje uđe u lik.

"Film mi je doneo popularnost, ali i veliko iskustvo. U budućnosti planiram da se bavim ovim poslom. Vidim sebe na velikom platnu kao glumca, nadam se dobrog", rekao je uz osmeh šarmantni gimnazijalac iz Kosovske Mitrovice. "Gluma za mene ide lako, to je nešto što izbija iz mene, nije nešto što moram da učim, da vežbam. Bile su mi teške samo neke tehničke stvari, na primer snimanje na planini na niskoj temperaturi", dodao je on.

Producent Miroslav Mogorović istakao je da su već stigli pozivi iz Geteborga, Istanbula, regionalnih festivala, iz Australije, a očekuje da će se krug još proširiti nakon Toronta, dok će domaća premijera biti na sledećem Festu. On je zahvalio celoj ekipi koja je požrtvovano uspela da iznese film i postigne uspeh, kao i Ministarstvu kulture koje je izdvojilo izvesna sredstva.

"Dostojno smo predstavili srpsku kinematografiju. Nadamo se da ovaj uspeh može da bude zamajac za njen novi talas, da zauzme svoje mesto, kao što je to učinila rumunska kinematografija u evropskim okvirima", rekao je on. Osvrnuvši se na činjenicu da je projekat započeo još 2009. godine, primetio je da će to izlagati kao "studiju slučaja" na međunarodnim sastancima na kojima producenti razmenjuju iskustva.

"Bivali smo i na ivici ponora, ali uspeli smo, bivajući na ivici regulacije i egzistencije, između normi i faktickog stanja, ipak i uz razumevanje institucija, da izguramo do kraja. Nakon svega, zadovoljni smo, ali se nadamo boljim uslovima ubuduće", zaključio je Mogorović.

Ministar Tasovac nije želeo da ovom prilikom govori o Zakonu o kinematografiji, ali je prihvatio sugestiju novinara da ovakav uspeh treba nagraditi.

"Budžet Filmskog centra je utrostručen ove godine. Kroz jačanje instiutucija stvaraju se mehanizmi na koji način će se pratiti i uspesi našeg filma. Ministarstvo je već stvorilo okvir i sada je samo pitanje vremena i realizacije", rekao je on.

Film "Ničije dete" je u programu "Nedelja kritike" na 71. festivalu u Veneciji osvojio glavnu nagradu publike koja se dodeljuje za najbolji film i nagrade dva žirija kritike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: