"Životinjsko carstvo" Davida Albaharija

Izdavačka kuća "Čarobna knjiga" otvorila je jesenju sezonu u velikom stilu novim romanom živog klasika srpske književnosti Davida Albaharija "Životinjsko carstvo", koji je 3. septembra predstavila medijima na radnom doručku, u prisustvu autora.

Izvor: Izvor: Tanjug

Četvrtak, 04.09.2014.

20:27

Default images

Osim Davida Albaharija, kome je ovo 15. roman, pored isto tolikog broja knjiga pripovedaka i pet knjiga eseja uz velik broj prevoda sa engleskog jezika, o njegovom novom delu govorili su osnivač "Čarobne knjige" Borislav Pantić i urednik naslova domaćih pisaca Nikola Petaković.

Pantić je podsetio da je Albahari prošle godine u izdanju “Čarobne knjige” objavio dve zbirke priča "Male priče" i "Krava je usamljena životinja", a ovo mu je prvi roman koji stiže tri godine posle prethodnog, objavljenog kod drugog izdavača.

Prema rečima Pantića, "Životinjsko carstvo” je izuzetno zanimljiva knjiga, jer se bavi temom o kojoj Albahari nikada nije pisao - studentskim protestima 1968. i posledicama po njihove aktere.

On je primetio da se o toj temi kod nas veoma malo pisalo u literaturi, iako je bilo mnogo skupova i dokumentarističke proze kada je obeležavana 40. godišnjica. To je u romanu samo pozadina na kojoj se odvija priča za koju bi se moglo reći da ima primese trilera, jer je reč o grupi mladića koji nakon tih sudbonosnih događaja služe zajedno vojni rok. Ubrzo potom dolazi do višestrukog surovog ubistva...
Kako je objasnio autor, njegova želja je bila da kroz neku priču ovekoveči svoj boravak u JNA nakon studija i da to iskustvo sačuva od zaborava. Takođe, poznati su mu i slučajevi u kojima su učesnici protesta trpeli teške posledice tog svog otpora titoističkoj verziji državnog uređenja, ali kako kaže, to mu nije bio centar interesovanja ni onda ni sada, već samo okvir u koji je smestio svoje junake.

“Životinjsko carstvo” ima 100 strana, uz dodatnih dvadesetak strana beležaka koje zamenuju klasične fusnote. Urednik izdanja Petaković "požalio" se da je rukopis očekivao s velikim nestrpljenjem, jer Albahari je poznat kao autor koji relativno brzo piše, a ovaj roman je pisao dve i po godine.

Petaković je uveren da su čitaoci dobili izuzetno kvalitetno štivo, koje se može uvrstiti među najbolju prozu koju je Albahari napisao za protekle 44 godine, otkako se pojavila njegova prva zbirka priča.

Predstavnica za štampu "Čarobne knjige" Maja Barackov najavila je da će ovo Albaharijevo delo biti predstavljeno čitaocima u Studentskom kulturnom centru 15. septembra.

Pantić je iskoristio ovu promociju da najavi da će do beogradskog Sajma knjiga održati više književnih večeri širom Srbije na kojima će biiti predstavljen Albaharijev roman.

Takođe, medijima će bitii organizovano još šest "radnih doručaka" koji će biti posvećeni određenim novim naslovima na koje ovaj izdavač "posebno računa" kao na adute za Sajam. To su dva romana francuskog nobelovca Le Klezioa, dva nova toma stripova o avanturama princa Valijanta, prva knjiga stripova o Štrumfovima, a što se domaćih pisaca tiče, pored Albaharija, "Čarobna knjiga" je pripremila izabrana dela Aleksandra Tišme i novo delo Branka Dimitrijevića, uz dvadesetak drugih naslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: