Zašto je TV zvezdama teško da zablistaju u Holivudu?

Televizija sve više otvara svoja vrata zvezdama Holivuda - o čemu će uostalom posvedočiti i ceremonija dodele Emi nagrada, ali za junake malog ekrana prelazak na veliko platno čini se daleko težim.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.08.2014.

16:39

Default images

Kevin Spejsi, Džef Denijels, Metju Mekonahi, Vudi Harleson, Mark Rufalo, Džon Vojt, sve su to glumci nominovani za ovogodišnje Emi nagrade, svojevrsne "TV Oskare", a koji su karijeru izgradili na filmu.

Mekonahi, kome se osmehuje Emi za najboljeg glumca, osvojio je početkom godine Oskara za film "Poslovni klub Dalas".

Spejsi, koji je takođe nominovan, ima iza sebe dva zlatna trofeja Američke filmske akademije. Za ovu dvojicu glumaca, igrati u hit seriji samo još više doprinosi njihovoj popularnosti i prestižu.

Za mnoge glumce uspešnih TV serija, međutim, tranzicija u suprotnom smeru nije evidentna, a još manje automatska.

Džordž Kluni je, naime, uspeo da kao zvezda medicinskog serijala "ER" zasija i na najvišem holivudskom nebu.

"Ali, on je poslednji kome je to zaista pošlo za rukom", primećuje Glen Vilijamson, predavač na Pozorišnoj, filmskoj i televizijskoj školi pri Kalifornijskom Univerzitetu u Los Anđelesu.

Džilijan Anderson, zvezda "Dosijea Iks", Sara Džesika Parker i njene drugarice iz serije "Seks i grad" nisu imale zapaženije uloge na velikom platnu, osim u filmovima koji su snimljeni na osnovu njihovih serija,

Izuzev Dženifer Aniston, koja mahom igra "devojke iz susedstva" i u komedijama, bivše zvezde kultne serije "Prijatelji" ostale su na malom ekranu, i tek povremeno dobijale manje uloge na filmu. Isto važi i za kasting veoma gledanih serija "Očajne domaćice" i "Lost".

Neki glumci su gotovo čitavu svoju karijeru ostvarili na televiziji: Džulijana Margulis, Dejvid Duhovni i Robin Rajt su, istina, imali poneku veliku ulogu i na filmu, ali nijedna nije bila tako uspešna kao one ostvarene na televiziji.

Keri Vošington, pohvaljena za rolu u "Đangu" Kventina Tarantina koliko i za ulogu u "Skandalu", jedna je od retkih koja se sa lakoćom kreće na televiziji i filmu. To je slučaj i sa Kler Dejns, koja je otkrivena u tinejdžerskoj sagi "Moj takozvani život", da bi mnogo godina kasnije postala globalna zvezda sa serijom "Domovina", iako je pre toga imala uspešnu karijeru na filmu.

Nakon poslednje sezone izvanrednih serija "Ljudi sa Menhetna" i "Čista hemija", ostaje da se vidi da li će njihovi popularni junaci, Džon Ham (koji se takođe nadmeće za Emi nagradu) i Brajan Krenston (koji ih je dosad osvojio tri) "realizovati transformaciju".

"Nije bitno koliko je neki glumac poznat, uloga na filmu traje najviše dva sata. A publika voli da zvezde vidi u atipičnim rolama. Na televiziji, pak, glumce u nekoj ulozi pratimo mesecima, pa čak i godinama. One im se neminovno zalepe za kožu", objasnila je Elen Seiter, profesor i stručnjak za televiziju na državnom Univerzitetu Kalifornije, prenosi AFP.

Tom Nunan, osnivač producentske kompanije B.E.E. i profesor na UCLA, podseća da su komičari generalno uspešniji od dramatičara u ostvarenju tranzicije, dajući primer Tine Fej koja je nakon "Saturday Night Live" i "30 Rock" postala jedna od sigurnih vrednosti Holivuda. Stiv Karel, Ejmi Peler, Mila Kunis i Kris Prat, takođe, su potekli iz humorističkog TV sveta.

Nunan navodi da "mnogi glumci i glumice u 30-im, 40-im i 50-im godinama, mogu da nađu zaista interesantne uloge na televiziji, dok dugometražni filmovi traže mlađa lica".

"Uloge na televiziji su raznovrsnije nego u Holivudu gde se uglavnom snimaju samo komedije, akcioni filmovi i adaptacije strip junaka", istakao je on.

"Američki studiji ne prave više dramatične komedije, to je prepušteno nezavisnim ili stranim produkcijama. Glavni posao na tom polju se danas u SAD obavlja na malom ekranu, bilo da je reč o klasičnoj ili kablovskoj televiziji, internetu, strimingu", objasnio je Nunan.

"Iz toga nastaju ostvarenja visokog kvaliteta, te se ne treba čuditi da u njima glume filmske zvezde kalibra jednog Kevina Spejsija ili Metjua Mekonahija", zaljučio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: