Novi Sad ponovo centar svetske poezije

Međunarodni novosadski književni festival (MNKF), koji će 25. avgusta u Novom Sadu biti otvoren deveti put, okupiće oko 100 stranih i domaćih pisaca, da čitaju svoje pesme i prozu na otvorenom prostoru u gradu i da diskutuju o savremenoj književnosti.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 24.08.2014.

13:12

Default images

Ta manifestacija, na kojoj uz književnike učestvuju i mladi muzičari sa posebno odabranim programima, u četiri dana trajanja postavlja Novi Sad u centar svetskih književnih događanja, s pravom ga određujući kao grad poezije, kaže direktor i osnivač festivala pesnik Jovan Zivlak.

“Možemo biti srećni što ćemo se u Novom Sadu, koji zaista treba da bude grad poezije s obzirom na njegovu tradiciju, suočiti sa najvišim dometima pesničkog stvaralaštva, rekao je on Tanjugu i iz bogatog festivalskog programa izdvojio simpozijum o avangardi, ideologiji, umetnosti...

Rasprava o tim temama važna je u velikoj meri i za srpsku kulturu, ocenjuje Zivlak ističući da je za posetioce pripremljen veoma zanimljiv sadržaj, od susreta sa svetski priznatim piscima iz više zemalja sveta, posebno sa meksičkim, čija je poezija u fokusu devetog MNKF.

Već po tradiciji, biće uručene festivalske nagrade, u prvom redu Nagrada “Novi Sad” koja je ove godine dodeljena Meksikancu Antoniju Deltoru, zatim “Brankova nagrada” autoru prve knjige do 29 godina, kao i nagrada za najboljeg slem pesnika Srbije.

Programi festivala će, osim na Trgu mladenaca, u Klubu “Absolut”, Odeljenju SANU, Gradskoj biblioteci i na drugim mestima u Novom Sadu, biti priređeni i u Sremskim Karlovcima, Somboru, Sremskoj Mitrovici a biće i organizovane posete fruškogorskim manastirima.

”Festival širi svoje performanse i stvara jednu pozitivnu klimu, što se tiče posebne kulture koju predstavlja poezija”, naglašava Zivlak istovremeno napominjući da je u ovim teškim, pre svega ekonomskim prilikama, veoma zahtevno i teško organizovati takvu manifestaciju.

“Ja nisam toliko mlad ali sam uporan. Smatram da je moja moralna odgovornost da se borim za Novi Sad, u prostoru poezije”, kaže Zivlak naglašavajući da ima mlade saradnike koji su odani toj stvari, a koji su zasad manjina, ali veruje da postoji većina “samo moramo naći način da ih uključimo”.

On je istakao značajne efekte dosadašnjih osam MNKF, među kojima su sporazumi o saradnji sa stvaraocima iz Rusije, Bugarske i Poljske, kao i izvanredna saradnja sa piscima iz Francuske, Nemačke i drugih država.

MNKF je u mnogome doprineo tome da se naši pesnici sve više prevode u svetu, “tekstovi o našem festivalu pojavljuju se u vrlo ozbiljnim svetskim publikacijama, tako da naših autora ima u Njujorku, Moskvi, Bukureštu i drugim metropolama”.

Ovaj festival “pravi učinke kakve smo planirali, ali iznenađujuće brzo”, ističe Zivlak naglašavajući da MNKF omogućuje širenje i bogaćenje naših kulturnih veza sa svetom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: