Srce Sarajeva za "Pesmu moje majke"

Dvadeseto izdanje Sarajevo film festivala svečano je završeno 23. avgusta dodeljivanjem nagrada najboljim ostvarenjima, među kojima se izdvojio turski film "Pesma moje majke", dobitnik Srca Sarajeva za najbolje igrano ostvarenje.

Izvor: Izvor: M.S. / B92

Nedelja, 24.08.2014.

09:02

Default images

Od filmova „Pasji život“, „Mostovi Sarajeva“ i „O konjima i ljudima“, koji su svi prikazani 15. avgusta tokom prve festivalske večeri, do „Čarolije na mesečini“, novog filma Vudija Alena kojim je 23. avgusta zatvoren festival, sarajevskim bioskopskim dvoranama prodefilovalo je na stotine filmova iz celog sveta, što onih koji tek nastaju, tako i onih koji su ovde premijerno prikazani u takmičarskim programima.

Od Gaela Garsije Bernala i Agnes B, kojima je počasno Srce Sarajeva uručeno baš 15. avgusta do Danisa Tanovića koji je svoje počasno Srce dobio na ceremoniji zatvaranja u Narodnom pozorištu, crvenim tepihom i Baščaršijom prodefilovalo je na stotine filmskih umetnika, od Oskarovaca i kanskih favorita do mladih talenata čije vreme neizostavno tek dolazi, evo ga, već je tu, kuca i samo otvara vrata.

Ipak, na vrhu nema mjesta za sve filmove (mada nagrada na SFF-u u raznoraznim programima ima možda i suviše), pa je tako na zatvaranju festivala predsednik ovogodišnjeg žirija takmičarskog programa za igrani film, mađarski reditelj Bela Tar, Srce Sarajeva za najbolji film dodelio ostvarenju „Pesma moje majke“ (Klama dayika min) turskog reditelja Erola Mintasa. Za ulogu u tom filmu glumac Fejaz Duman nagrađen je Srcem Sarajeva za najboljeg glumca.

„Žiri zaista ceni hrabru jednostavnost, čist filmski jezik, izbor da se svakodnevnica prikaže na način koja nam omogućuje da shvatimo i zavolimo likove u ovom filmu. Presrećni smo zbog činjenice da su autori bili u stanju da se odupru iskušenju komercijalnog filma“, navodi se u obrazloženju žirija.

Najboljom glumicom proglašena je Maria Kitia koja briljira u gruzijsko-francuskoj produkciji „Neveste“ (Brides), dok je rediteljka filma Tinatin Kajrišvili nagrađena specijalnim priznanjem žirija.

U takmičarskom programu kratkometražnih ostvarenja trijumfovala je nemačko-hrvatska filmska priča „Kokoška“ Une Gunjak, dok je Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film osvojio hrvatski film „Goli“ Tihe K. Gudac.

Ukusi publike bili su nešto drugačiji, pa je najboljim ostvarenjem od strane posetilaca bioskopskih dvorana proglašeno argentinsko igrano ostvarenje „Divlje priče“, dok je od dokumentaraca najveću ocenu publike dobio film „Presuda u Mađarskoj“.

Celokupan spisak dobitnika nagrada jubilarnog, 20. Sarajevo film festivala možete pročitati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: