Ratovi, kriza i Al Paćino dominiraju na 71. Mostri

Ratovi, ekonomska kriza i egzistencijalna pitanja dominiraju filmovima u selekciji 71. venecijanske Mostre, najstarijeg međunarodnog filmskog festivala koji se otvara u sredu, 27. avgusta.

Izvor: Beta

Subota, 23.08.2014.

14:06

Default images

Ovogodišnji festival otvoriće film "Birdman" Meksikanca Alehandra Gonzalesa Injaritua, sa Majklom Kitonom u glavnoj ulozi. "Birdman" je crna komedija u kojoj pored Kitona igraju Evdard Norton, Zek Galifijanakis i Naomi Vots.

Od oko 50 filmova koji će biti prikazani do 6. septembra, dvadeset će se takmičiti za Zlatnog lava.

Žirijom ove godine predsedava francuski kompozitor filmske muzike Aleksandar Depla, prvi put da na tom mestu nije ni reditelj ni glumac od osnivanja festivala 1932.

"Filmovi o konfliktima bili su brojni u selekciji, što me iznenadilo i ostali su brojni u konačnom izboru. Kriza je takođe prisutna, ali prigušeno", rekao je Alberto Barbera, direktor Mostre kada je predstavio ovogodišnju selekciju krajem jula.

Među ratnim filmovima su "Good Kill", Andru Nikola, o etičkim i moralnim dilemama oca porodice. Glavnu ulogu igra Itan Hok koji se bori proti talibana sa distance navodeći bespiplotne letilice.

Film "Fire on the plain" Janapca Šinja Cukamotoa govori o posledicama Drugog svetskog rata, a "99 homes" Ramina Bahranija bavi se krizom na američkom tržištu nekretnina.

Al Paćino (74), dobitnik Zlatnog lava 1994. za celokupnu karijeru, biće prisutan sa dva filma "The Humbling" Barija Levinsona koji se prikazuje van konkurencije i "Manglehorn", Dejvida Gordona Grina u kome igra ekscentričnog čoveka koji pokušava da izađe na kraj sa zločinom iz prošlosti koj ga proganja.

Među filmovima koji se očekuju s interesovanjem su i "Pazolini" Amerikanca Abela Ferare sa Vilemom Dafoom. Takođe se govori dosta o poslednjem filmu Fatiha Akina "The Cut", trećem delu trilogije o ljubavi, smrti i zlu, sa francuskim glumcem Taharom Rahimom u glavnoj ulozi.

Francsusku će ove godine biti predstavljena sa četiri filma u glavnoj konkurenciji a Italija sa tri.

Očekuje se takođe da će nekoliko filmova u programu van konkurencije privući pažnju javnosti na italijansoj Mostri.

Među njima je "The old man of Belem" portugalskog reditelja Manoela de Oliveire, starog 105 godina, kao i omnibus film "Razgovori s bogovima" u kome su među potpisnicima Emir Kusturica i Amos Gitai, i integralna necenzurisana verzija "Nymphomaniac 2", Danca Larsa fon Trira sa Šarlot Genzbur u glavnoj ulozi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: