Preminuo holivudski "kum šminke" Dik Smit

Dok Smit, oskarom nagradjeni "Kum šminke" koji je zabavljao, fascinirao i plašio bioskopske posetioce svojim nezaboravnim transformacijama Marlona Branda u "Kumu" ili Linde Bler u "Isterivaču djavola, preminuo je u 92 godini.

Izvor: Tanjug

Petak, 01.08.2014.

12:04

Default images

Smit, prvi šminker koji je dobio Oskara za životno delo, preminuo je u sredu u Kaliforniji.

Bio je majstor u svom poslu i pionir koji je prvi počeo sa upotrebom danas standardnih materijala poput tečnog lasteksa koji je specijalne efekte činio realističnijim i spektakularnijim.
Marlon Brando u filmu "Kum"
Zahvaljujući Smitu, sredovečni Brando postao je Vito Korleone, tinejdžerka Bler pretvorila se u zastrašujuću demonku a Vilijam Hart u gomilu protoplazme u filmu "Altered States".

Smit i Pol LeBlank podelili su Oskara 1985. za film "Amadeus" a Smit je bio odgovoran i za "čirokanu" Roberta de Nira u "Taksisti", grudi Ketrin Ros u "Stepfordskim suprugama", a uz pomoć lasteksa i lažnih trepavica ostario je 30-godišnjeg Dastina Hofmana u "Malom velikom čoveku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: