Revija nezavisnog off-filma u srpskom Holivudu

Četvrta Revija nezavisnog off-filma Srbije biće održana od 1. do 3. avgusta u selu Mutanj, na planini Rudnik, u takozvanom "Srpskom Holivudu", najavilo je producentsko preduzeće "Fiks Fokus" iz Beograda.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2014.

09:19

Default images

Revija je takmičarskog karaktera i ovoga puta prikazaće šest filmova u konkurenciji i četiri van konkurencije. Program obuhvata dugometražne i srednjemetražne filmove koje autori snimaju u "kućnim radionicama", sa svojim porodicama, komšijama i prijateljima, filmove koji produkcijski nastaju potpuno van okvira zvanične srpske kinematografije.

"Srpski Holivud" je "ustanovio" mladi Ivan Jakovljević, u lokalnom okruženju poznatiji kao Ivo-Car. Na strmoj livadi na vrhu brda Straževica iznad Ibarske magistrale, oko 100 kilometara od Beograda, podigao je slova HOLYWOOD visoka tri i po metra, koja se lepo vide sa magistrale čak i noću, jer su osvetljena.

Slova su od metala i drži ih čvrsta metalna konstrukcija. Direktor "Fiks Fokusa", reditelj Bata Petrović podseća da je za ovaj poduhvat Ivo-Car podigao kredit (100.000 dinara na svoju platu od 20.000), sa namerom da skrene pažnju putnicima sa Ibarske magistrale na brdo Straževica i da im tako "kaže" da i tu neko živi.

Od 2011. godine u koprodukciji i uz tehničko-organizacionu podršku "Fiks Fokusa", Jakovljević, sa prijateljima, uspešno organizuje Reviju nezavisnog off-filma Srbije.

To je jedinstvena filmska manifestacija u našoj zemlji, a ova vrsta autora i producenata do njenog osnivanja nije imala svoj festival. Ovogodišnji program počeće vatrometom i prikazivanjem, van konkurencije, kratkog Petrovićevog filma "Cerska bitka", povodom 100 godina od izbijanja Prvog svetskog rata.

Prve večeri u konkurenciji za nagrade učestvuju "Pan-film" (63 minuta) autora i producenta Radiše Stanišića iz Pančeva, "Avanture Ive-Cara II" (48) autora Jakovljevića, produkcija "Srpski Holywood Mutanj" i "Beskonačni hodnik" (45) Bojana Stefanovića, produkcija "Requiem Films" iz Vršca.

Za drugo veče najavljena su dva filma u konkurenciji - "Između smrti i jave" (30) Marka Backovića, produkcija "Panzova Pictures" iz Pančeva i "Pali anđeo" (97) autora i producenta Marka Marinkovića iz Kruševca.

Van konkurencije biće prikazan peti nastavak filmskog serijala "Potpisani" (59) Marka Kovača, produkcija MK Art Studio iz Beograda, dok će Festival "Kratke forme" iz Gornjeg Milanovca gostovati sa jednominutnim filmom "Žena" autorke Adel Oberto iz Italije.

Poslednje večeri u konkurenciji učestvuje "Naprata" (65 minuta) Mladena Milosavljevića u produkciji "Panzova Pictures". Na kraju će biti dodeljene nagrade i prikazan "Bonus-film", dodaje se u najavi "Fiks Fokusa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: