"Srce Sarajeva" za Gaela Garsiju Bernala

Ovogodišnji dobitnici priznanja “Srce Sarajeva” su čuveni meksički glumac Gael Garsija Bernal i francuska dizajnerka Agnes B, kojima će priznanje biti uručeno 15. avgusta na otvaranju 20. Sarajevo Film Festivala.

Izvor: B92

Sreda, 23.07.2014.

18:21

Default images

Početak ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, umesto uobičajene jedne, označiće tri različite filmske projekcije i to na lokacijama koje su u dvadeset godina delovanja festivala postale njegov zaštitni znak.

Na taj način, svoje jubilarno izdanje SFF obeležiće slaveći film, nudeći publici i ljubiteljima filmske umetnosti pravu filmsku poslasticu, istinski praznični dan u tri kultna festivalska kina, u Ljetnom kinu HT Eronet, Narodnom pozorištu i kinu Meeting Point.

Gala projekcijom na otvorenom, u Ljetnom kinu HT Eronet, festival odaje priznanje savremenoj meksičkoj kinematografiji, koja će biti posebno obeležje ovogodišnjeg programa. Filmsko remek/delo, uzbudljiva urbana drama “Pasja ljubav” (Amores Perros), debitantski film iz 2000. sada već kultnog režisera Alehandra Injaritua, biće prikazana pred najbrojnijom festivalskom publikom.

Foto: Festival Ambulante / Flickr.com Ovo je film koji je označio početak svojevrsnog meksičkog novog talasa, nagovestivši dolazak novih, izuzetno talentovanih i plodonosnih autora. Istovremeno, film “Pasja ljubav” na svetsku filmsku scenu iznedrio je i fantastičnog, tada tek dvadesetdvogodišnjeg glumca Gaela Garsiju Bernala.

Od uloge Oktavija u ovom filmu do danas, sarajevska festivalska publika imala je priliku da vidi mnoga od izuzetnih Bernalovih ostvarenja, kao što su glavne uloge u filmovima “Loše vaspitanje” (La mala educación) Pedra Almodovara, “Mamut” (Mammoth) Lukasa Mudisona, “The Loneliest Planet” rediteljke Julije Lokteve, “I ja tebi kevu” (Y tu mama tambien) Alfonsa Kuarona.

Osim što će, kao počasni gost Sarajevo Film Festivala, prisustvovati ovoj projekciji u Ljetnom kinu HT Eronet, Bernal će već sledećeg dana susretom s mladim regionalnim talentima označiti početak projekta Sarajevo Talents, koji festival realizuje u saradnji s Berlinalom. Takođe, u noći otvaranja, uz prisustvo većine autora, uključujući i Kristija Pujua, Vladimira Perišića, Aidu Begić, Marka Reću, Angelu Šanelek, Isild Le Besko, Luisa da Mata Almeidu i Žan-Mišela Frodona, u Narodnom pozorištu će biti prikazan omnibus “Mostovi Sarajeva” (Les Ponts de Sarajevo), koji je bio deo zvaničnog programa nedavno završenog Filmskog festivala u Kanu.

Ovaj projekat je nastao kao filmska posveta gradu Sarajevu čija je sudbina bila nerazdvojivo vezana za velike istorijske događaje koji su obilikovali tok istorije dvadesetog veka.

-- Pročitajte i Dva srpska filma na Sarajevo Film Festivalu --

Kao i prethodnih godina, bioskop Meeting Point će i tokom 20. Sarajevo Film Festivala biti u središtu zanimanja profilisane publike koja prati umetnički, art house film. Njihov omiljeni program Kinoskop biće otvoren već prve festivalske noći projekcijom islandskog filma “O konjima i muškarcima” (Of Horses and Men), reditelja Benedikta Erlingsona.

Reč je o filmu koji donosi klasičnu priču o borbi čoveka i prirode, i o večitom ljudskom nastojanju da zauzda animalnu snagu prirode za svoju korist... ili štetu. Film je dobitnik brojnih nagrada na svetskim festivalima, a projekciji filma u noći otvaranja u Meeting Pointu, prisustvovaće glavni glumac Igvar Sigurdson.
Crveni tepih na otvaranju prošlogodišnjeg festivala © Obala Art Centar, SFF
Sarajevo Film Festival će u večeri otvaranja uručiti i specijalna priznanja Festivala. Počasno Srce Sarajeva biće dodijeljeno dizajnerki i rediteljki Agnes B. koja će već narednog dana predstaviti svoj film “Je m’appelle hmmm…”. Trećem ovogodišnjem počasnom dobitniku nagrade Srce Sarajeva, reditelju Danisu Tanoviću, priznanje će biti uručeno 23. avgusta na ceremoniji dodele nagrada u Narodnom pozorištu, poslednje večeri 20. Sarajevo Film Festivala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: