Šta nas čeka na Filmskom festivalu u Torontu?

Na predstojećem filmskom festivalu u Torontu biće prikazani filmovi Riz Viterspun, Džejmsa Gandolfinija i još nekoliko holivudskih zvezda čije uloge bi mogle da im donesu nominaciju za Oskara, najavili su organizatori.

Izvor: B92

Sreda, 23.07.2014.

11:00

Default images

Kako prenose agencije, više od 300 dugometražnih filmova biće prikazano na 39. filmskom festivalu u Torontu koji će trajati od 4. do 14. septembra.

Festival je tradicionalno ključno okupljanje za producente i distributere a na stotine režisera i glumaca svake godine prošeta crvenim tepihom u najvećem kanadskom gradu. Prošle godine Stiv Mekvin je za "12 godina ropstva" dobio nagradu publike za najbolji film a potom je dobio i tri Oskara uključujući i onaj za film godine.

Predstavljajući ovogodišnji "lajnap", direktor festivala Kameron Bejli je novinarima u Torontu rekao da ljubitelji Viterspunove treba da se pripreme na "veliku godinu" ove oskarovke.

Viterspun (38) jedna je od najplaćenijih i "najisplatljivijih" holivdskih glumica još od hit komedije iz 2001. "Pravna plavuša". Status karakterne glumice uspela je da dobije tek 2006. ulogom Džun Karter u filmu "Hod po ivici". U septembru, publika u Torontu biće u prilici da je vidi u dva nova filma - "The Good Lie" o Amerikanki koja prima senegalsku izbeglicu i "Wild", filmskoj adaptaciji memoara Čeril Strejed.

"Wild" je režirao Žan Mark Vali, čije je prethodno ostvarenje "Poslovni klub Dalas" svoj pohod ka Oskaru počelo upravo u Torontu prošle godine. Džejms Gandolfini posthumno će se vratiti filmom "The Drop" koji je snimljen nešto pre njegove smrti u junu 2013. Njegov pretposlednji film "Enough said" je toplo primljen u Torontu prošle godine.

Ove godine, festival će istraživati teme tuge i depresije, susreta stranaca, rasne podele u Americi i bračnih natezanja. Mnogi režiseri inspiraciju su pronašli u istinitim događajima od života pevača Brajana Wilsona (Beach Boys), šahiste Bobija Fišera, fizičara Stivena Hokinga ili Alana Turninga, razvijača šifki iz Drugog svetskog rata.

Za sada se ne zna koji film će otvoriti film ali su organizatori najavili da će istorijska drama Alana Rikmana "A Little Chaos" sa Kejt Vinslet zatvoriti festival.

Prvi put, najveći filmski festival u Severnoj Americi prikazaće tokom prva četiri dana samo svetske premijere filmova Noe Bombaha, Suzane Bier, Fransoa Ozona, Lona Šerfiga i Krisa Roka.

Ove godine Robert Duval i Robert Dauni Džunior igraće oca i sina u sudskoj drami "The Judge". U filmu "This is Where I Leave You" Džejson Bejtmen, Tina Fej i Džen Fonda igraju članove porodice koja se ujedinjuje posle očeve smrti.

Denzel Vošington vraća se na veliko platno filmskom adaptacijom serije iz 1980ih "The Equalizer", a Rok je režirao i igra u filmu "Top Five".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: