Film iz Litvanije prvi put na Paliću

Gost 21. Festivala autorskog filma na Paliću Ignas Joninas prvi je reditelj iz Litvanije koji učestvuje na tom festivalu, a njegov debitantski film "“Kockar”" prikazan je u programu “Paralele i sudari”.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.07.2014.

19:43

Default images

–Tema ove triler drame je ispitivanje moralnih granica kroz priču o bolničaru Hitne pomoći koji organizuje kladionicu s pitanjem da li će pacijenti preživeti ili neće.

"Moralne dileme su jedna od najtežih tema za filmsku umetnost, ali ja pripadam generaciji rođenoj u socijalizmu, a stasaloj u kapitalizmu, gde mnogo toga dovodi u pitanje naše moralne vrednosti i zato smatram da je važno da imamo film na tu temu, naravno upakovan na atraktivan način”, rekao je on na današnjoj konferenciji za novinare.

“Pakovanje” je uspelo, ocenili su gledaoci na Paliću, a jedan od razloga verovatno leži u raznovrsnom filmskom ukusu mladog autora. "Volim različite stilove, od Tarantinovog do Hanekeovog, stare holivudske komedije i savremeni film”, rekao je Joninas. On je dodao da je za centar radnje odabrao Hitnu pomoć kao mesto tranzicije između života i smrti, što simbolično predstavlja i širu društvenu sliku.

Savremena realnost tema je i filma mlade rediteljke Rusudan Čkonije, koja učestvuje u programu “Fokus: Gruzija” s filmom “Samo se smej” o izboru za najbolju mamu Gruzije. “Naslov je ironičan, jer film kritikuje rijaliti programe u kojima se ne biraju sredstva da se dođe do pobede, odnosno novčane nagrade”, izjavila je autorka.

Ona je rekla da ga je publika u Gruziji uglavnom dobro primila, mada su neki gledaoci bili i uvređeni, ali da je i to dobro, jer je najvažnije da je film pokrenuo društvenu debatu na ove teme.

Čkonija se, međutim, požalila da u celoj Gruziji rade tek tri-četiri bioskopa, u kojima najviše mesta zauzimaju američki filmovi. “Ipak, ima šanse za domaći film, javlja se nov talas autora, a odnedavno imamo uspeha i na međunarodnim festivalima”, istakla je ona.

Mađarski film “Slobodni pad” reditelja Đerđa Palfija, nedavno nagrađenog u Karlovim Varima, predstavili su producent Ferenc Pustal i glumica Marina Gera. S novinarima je razgovarao i Atila Herceg, reditelj filma "Šta se desilo sa Timi".

Poseban utisak zbog izrazite posvećenosti temi svog filma ostavio je reditelj Leh Kovalski, autor ekološkog dokumentarca “Buši, dušo”. Ova uzbudljiva i gorka priča pokazuje borbu malih poljoprivrednika na istoku Poljske protiv velike kompanije Ševron koja hoće da na njihovim njivama otvori pogone za eksploataciju škriljca. “ "Zaštititi zemljište od korporacija jeste najvažniji rat današnjeg sveta. Ovi mali farmeri, marginalci, zapravo su super heroji. Oni su iz prve ruke iskusili invaziju koje stanovnici u gradovima još nisu potpuno svesni", rekao je on.

Kovalski je dodao da je film francuske produkcije, jer poljska državna televizija nije htela da ga finansira. "Ipak, posle trogodišnje borbe, seljaci su pobedili, uspevši da raskrče put kroz šumu propisa koji idu na ruku moćnicima liberalizma, kroz tajnost, birokratiju i korupciju vladinih činovnika", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: