Šerlok pripada Konanu Dojlu i svima nama

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država odlučio je krajem sedmice da naslednici čuvenog pisca Artura Konana Dojla ne polažu više autorska prava na njegova dela, uključujući i lik čuvenog detektiva Šerloka Holmsa.

Izvor: Izvor: B92, BBC

Petak, 18.07.2014.

19:11

Default images

Naslednici Artura Konana Dojla tvrde kako pisci Lesli Klinger i Lori R. King treba da plate određenu novčanu sumu ne bi li dobili pravo da u svojim delima koriste čuvene junake Šerloka Holmsa i dr Votsona.

Sudija Elena Kagan odbacila je tužbu naslednika protiv pisca Leslija Kilingera, ne obrazlažući detaljno razloge takvog poteza, i pozivajući se na zastarelost autorskih prava, prenosi BBC.

-- Pročitajte i Kome pripada Šerlok Holms? --

Američki sud naveo je samo da su svih 46 priča i 4 romana koje je Dojl objavio sada javno dobro, na koje niko ne može da polaže autorska prava.

Dojlovi naslednici tvrdili su da još uvek polažu pravo na lik čuvenog britanskog detektiva, jer je među pomenutim pričama i deset onih koje su objavljene između 1923. i 1927. godine. Prema američkim zakonima o zaštiti autorskih prava, naslednici bi na njih trebalo da imaju ekskluzivna prava do decembra 2022. godine.

Zanimljivo je da je Kilinger 2011. godine naslednicima Dojla isplatio 5.000 dolara kako bi dobio pravo da objavi prvi tom knjige ispirisane Holmsom “A Study in Sherlock: Stories Inspired by the Sherlock Holmes Canon”.

-- Pročitajte i Novi Šerlok Holms ima 93 godine i igra ga... --

Međutim, kada je odlučio da objavi drugi tom knjige, nije želeo da plati novu sumu nalednicima, zbog čega su oni protiv njega podigli tužbu, želeći da stopiraju objavljivanje knjige.

Kilinger ih je preduhitrio i tužio ih američkom sudu, jer su ga sprečili u nameri da koristi junake za koje su oni, u međuvremenu, izgubili autorska prava.

Ceo spor dobio je epilog 16. jula, kada je sudija Elena Kagan odlučila da Šerlok Holms i književni svet koji je kreirao Artur Konan Dojl pripadaju svima, te da niko, uključujući i Dojlove naslednike, na taj svet i njegove junake ne polaže autorska prava.

-- Pročitajte i Koji je glumac najbolji Šerlok Holms? --

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: