„Filomena Marturano“ ponovo u JDP-u

Posle uspešnog gostovanja u februaru, predstava „Filomena Marturano“ Eduarda de Filipa, u režiji Jagoša Markovića, biće ponovo izvedena 25. aprila u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, na Sceni „Ljuba Tadić“.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.04.2014.

15:59

Default images

Nastala u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Gradskog pozorišta iz Podgorice, „Filomena Marturano“ dočarava izuzetno zanimljivu viziju Mediterana i mediteranskih naravi u priči o porodičnim vrijednostima i ljubavnim strastima.

Predstava je premijerno izvedena prošlog leta u Tivtu, u okviru Festivala mediteranskog teatara „Purgatorije“.

Jednu od glavnih uloga u predstavi, lik Filomenine prijateljice i služavke Rozalije, igra i legenda domaćeg glumišta Seka Sablić.

„U tesnoj saradnji s Jagošem Markovićem, lik Rozalije, koji se nametao kao veoma duhovit i komičan, poprimio je dramsku priču lika. Lika u pozadini koji doprinosi mozaiku: dubljim emocijama cele predstave, socijali tog vremena, nepravdi i očaju, a ne samo mediteranskoj radosti. Dakle, ’Filomena Marturano’, u jednoj rečenici, jeste priča o prostitutki koja je počela da se bavi tim poslom kao devojčica da bi prehranila porodicu“, objašnjava Sablić.

-- Pročitajte i Seka Sablić: Umetnik uvek mora da bude pobunjen --
Na pitanje šta će biti u središtu novog čitanja ove poznate komedije koja priča o „bivšoj prostitutki koja se udaje na prevaru sa ambicijom da sebi i svojim sinovima obezbedi građanski ugled“, reditelj Jagoš Marković kaže da su to pre svega ljubav i porodica.

„Niti je u pitanju udaja na prevaru, niti je sa ambicijom, niti je građanski ugled nešto što je zanima. Filomeni je to smešno... O strastima je reč. Najkraće rečeno: ljubavna priča. Meni posebno draga, pa i bliska jer njih dvoje imaju već veliku decu. Dakle, i ljubavna priča, ali i san o porodici. A ako treba pamflet smešten u prostoj rečenici neka bude: ’nežnost je bit življenja’. A ako treba izvući neku rečenicu iz komada, kao moto, onda je to njen urlik: ’A familijaaaaaa!!! 25 leta mi je famiiiiiliiiijjjaaa bila u glaviiii’“, navodi Marković.

-- Pročitajte i Jagoš Marković: Gušimo se u primitivizmu --

U predstavi igraju: Anita Mančić, Branimir Bane Popović, Jelisaveta Sablić, Vlastimir Đuza Stojiljković, Marija Bergam, Andrea Mugoša, Emir Ćatović, Božidar Zuber, Momčilo Otašević i Simo Trebješanin.

Scenografija i izbor muzike: Jagoš Marković, Prevod: Danijel Nečinović, Jezička obrada teksta: Aleksandra Glovacki, Lektor: Neven Staničić, Kostimografkinja: Dragana Ognjenović, Dizajn svetla: Rade Stamenković. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: