Arsen Dedić specijalni gost na otvaranju Beldocsa

Jedan od gostiju predstojećeg Beldocsa biće uvaženi muzičar Arsen Dedić koji u Beograd dolazi kako bi prisustvovao premijeri filma ''Moj zanat'' reditelja Mladena Matičevića.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.04.2014.

11:06

Default images

Zašto film o Arsenu nije režirao neko od hrvatskih reditelja? „Zato što ja više volim Arsena Dedića od bilo kog hrvatskog reditelja“, kategoričan je Mladen Matičević, autor ostvarenja "Moj zanat", izabranog da otvori ovogodišnji Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, 8. maja u 21 sat u Velikoj dvorani Sava Centra.

„Već sam pomen njegovog imena podseća na veliki broj izvanrednih pesama, urezanih duboko u pamćenju, na nebrojene knjige poezije, na boema, šarmera i bonvivana koji je u našim životima odavno postao konstanta“, kaže Matičević, jezgrovito otkrivajući u kojoj je meri zapravo fasciniran Dedićem. Iako je do sada režirao sijaset nagrađivanih ostvarenja, čini mu se da u njegovom stvaralaštvu Moj zanat zauzima posebno mesto: “To je zato što moj film crpi snagu iz Arsenove umetnosti.”

Dedić je u pomenutom dokumentarcu prvenstveno prikazan kao jedan od nas, običan čovek iz susedne ulice, suprug i otac, ophrvan prilično prozaičnim brigama i nadanjima. U trenutku kad Arsen sedne za klavir i počne da peva, međutim, dešava se svojevrstan preokret. On, po Mladenu, “odjednom ulazi u sferu genijalnog muzičara, biva obasjan nekakvim svetlosnim kanalom odozgo” i sebe, svoju okolinu, ali i gledaoce filma, maestralno odnosi na neko drugo, uzvišenije i lepše mesto.

Zamišljen kao intimistički portret jednog od najznačajnijih kantautora nekadašnje Jugoslavije, Moj zanat prati Dedićev životni put od detinjstva u rodnom Šibeniku do današnjih dana i predstavlja do sada jedino kinematografsko ostvarnje posvećeno ovom velikom umetniku.

Sam Arsen je potvrdio svoj dolazak na Beldocs, pa srpsku premijeru Mog zanata ni u kom slučaju ne treba propustiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: