Londonska "Zimska bajka" na platnu Sava Centru

Priključujući se mnogim evropskim prestonicama i opštem trendu živih prenosa putem interneta, beogradska publika će od sada imati mogućnost da redovno prati i repertoar slavne britanske Kraljevske opere iz Londona.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2014.

15:44

Default images

Prvi nastup Kraljevske opera u Srbiji zakazan je za 28. april u 20:15 časova. Tada, pred auditorijumom u Sava Centru ali i u više od 900 pozorišta u 32 zemlje, pred više od 200 000 gledalaca, biće izveden balet “Zimska bajka”. Ovaj balet , koreografa Kristofera Vildona i autorskog tima koji stoji iza baletskog ostvarenja “Alisa u zemlji čuda”, zasnovan je na Šekspirovoj misterioznoj priči o ljubomori, griži savesti, pokajanju i pomirenju.

Putem posebno koncipiranih prenosa u visokoj rezoluciji, na velikom platnu najveće bioskopske dvorane na Balkanu, gledaoci će moći da prate vrhunske balete i opere iz ove kuće na Kovent gardenu. Koristeći najnovija tehnička dostignuća, gledaoci ovih predstava imaće ekslukluzivan ugođaj prateći sva dešavanja na sceni i oko nje kao da su na licu mesta iako su za te događaje karte već odavno rasprodate. Na ovaj način, publika će biti u prilici da vidi ne samo ostavarenja najvećih međunarodnih baletskih I operskih umetnika, već će imati prilike da ih vidi I iza scene, čuje njihove intervijue posle samog nastupa.

Kristofer Vildon spada u red najeminentnijih koreografa današnjice. Prethodno dokazan kao igrač i solista renomiranih baletskih kompanija, poput londonskog Kraljevskog baleta i čuvenog New York City Ballet-a, Vildon ce se ubrzo okrenuti istraživanju na polju koreografskog rada, i to na podsticaj jednog od najvećih koreografskih imena XX veka, Keneta Makmilana. Svoj dosadašnji koreografski put, koji je najpre uključio više jednočinih baleta, uradjenih za Kraljevski balet u Londonu, nedavno je krunisan i celovečernjim baletom "Alisa u zemlji čuda", a evo sada, i baletom "Zimska bajka" inspirisanim istoimenim Šekspirovim delom. O širokoj popularnosti i priznatosti rada ovog koreografa, ali i o širini njegove stvaralačke ličnosti, željne umetnickih izazova, govori i svojevrsni umetnički "izlet" koji je ovaj umetnik nedavno poduzeo, učestvujući u koreografakom osmišljavanju svečanog zatvaranja Olimpijskih igara, održanih 2012.godine u Londonu.

Loren Katbertson (Lauren Cuthbertson) je u vreme inaugurisanja u status Prvakinje londonskog Kraljevskog baleta bila najmladji ženski igrač sa tako visokim i značajnim umetničkim zvanjem. Ubrzo je i sam Kristofer Vildon u ovoj umetnici pronašao inspiraciju za svoj balet "Alisa u zemlji čuda", kreirajuci naslovnu ulogu upravo prema specifičnom igračkom i umetničkom senzibilitetu ove balerine. Prema njegovim recima,Loren je, zahvaljujući svojim jedinstvenim pristupom interpretaciji, bila kadra da svu dramatičnost Alisinog lika učini spontanom i posve uverljivom. Baš onako kako je on želeo. Zato nimalo ne čudi što je izbor za glavnu žensku ulogu u baletu "Zimska bajka", ulogu Hermione, pao baš na Loren. U glavnoj muškoj ulozi publika će imati priliku da uživa u nastupu Edvarda Votsona (Edward Watson), danas jednog od vodećih britanskih baletskih igrača. Izvanredne igračke tehnike i jedinstvene interpretativne snage, Votson se već nametnuo kao igrač značajnog umetničkog potencijala, na šta nedvosmisleno ukazuje i činjenica da je Votson već prepoznat kao muza velikog koreografa Vajna Mekgregora.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Sava Centra, i Turističkom informativnom centru (Knez Mihailova5/ Robna kuća Beograd), po ceni od 1000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: