Tarzan - stari junaci, nova priča

Dobro poznati junaci, ali malo drugačije avanture i sasvim nova tehnologija snimanja - animirani film “Tarzan” Rajnharda Klosa 17. aprila stiže i u domaće bioskope.

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

21:16

Default images

Veoma mali broj književnih dela je u poslednjih sto godina imao veliki uticaj na dečju maštu, poput dela “Tarzan” Edgara Rajsa Boroua. Ovo delo učinilo ga je poznatim i čitanim piscem. Prvi put odštampano je 1912. godine, da bi 1939. imalo već dvadeset i tri nastavka. Prva ekranizacija urađena je 1918. godine. Skoro nakon punog veka, animirana verzija klasika urađena je najnovijom tehnologijom.

Radnja filma smeštena je u današnje vreme. U ekspediciji u zabačenoj afričkoj džungli, Džon Grejstok i njegova supruga ginu. Jedini preživeli je njihov sin, J. J. pod nadimkom Tarzan. U olupini helikoptera, grupa gorila pronalazi dečaka i odgaja ga kao člana njihove porodice. Tarzan odrasta učeći zakone koji vladaju džunglom i gotovo čitavu deceniju ne sreće drugo ljudsko biće. Sve do susreta sa prelepom i neustrašivom Džejn Poter. To je ljubav na prvi pogled. Ali stvari postaju komplikovane kada Vilijam Klejton, koji putuje sa Džejn, otkrije svoje prave namere i pohlepne želje. Tarzan je prinuđen da uz pomoć svojih prirodnih instinkta zaštiti svoj dom i devojku koju voli.

Priča zvuči veoma poznato, ali reditelj, scenarista i producent Rajnhard Klos uverava nas da će njegov film ostati jedinstven čak i u poređenju sa većinom animiranih filmova, u kojima su centralni likovi životinje.
“Svakodnevno, mesecima sam šetao i posmatrao šume. I onda sam ubrzo sastavio prvi nacrt“, rekao je Klos. Prednost za autore filma bilo je to što se ceo proces nastanka filma održavao u montaži. A ono što je privlačno u ovakvoj verziji jeste upravo to što su životinjama date ljudske osobine, sa naglaskom na dijalozima.

“Izazov za produkciju je bio da se modernizuje priča o Tarzanu i da se predstavi na način na koji gledalac neće komentarisati: ‘Pa ovo sam već video’. Istovremeno nismo želeli da zalutamo mnogo od originala. Bilo je to hodanje po tankoj žici, ali verujem da smo napravili dobar miks”, rekao je producent Martin Moskovic.

Do sada je snimljeno oko sto filmova o Tarzanu. “Ali nikada do sada nije napravljena verzija sa jakim naglaskom na mladog Tarzana i njegovu familju gorila”, dodaje reditelj Klos. “Ono što me je privuklo jeste što smo koristili fotorealistični pristup, što nije uobičajeno za animirane filmove.“

Da li je novi tim uspeo da unese dovoljno kvalitetne i zanimljive inovacije u priču o Tarzanu domaća publika moći će da proveri od 17. aprila, kada će se film naći na redovnom bioskopskom repertoaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: