Norveška vraća Kini kopiju nemog filma

Norveška će vratiti Kini kopiju filma "Pećina svilene mreže" (The Cave of the Silken Web), klasika kineske kinematografije za koji se dugo mislilo da je izgubljen, saopštila je danas Norveška Nacionalna biblioteka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.04.2014.

22:23

Default images

Kako prenosi AFP, očekuje se da kopija nemog filma iz 1927. godine stigne sutra u Peking.

Film "Pan si dong", kako glasi originalni naslov, pronađen je 2011. u skladištu sa oko 9.000 starih filmova i potpuno restauriran pre nego što je odlučeno da bude vraćen Kineskom filmskom arhivu.

Inspirisan kineskim romanom Vua Čenga "Putovanje na Zapad", film govori o kaluđeru koji od cara dobija zadatak da pronađe svete budističke knjige, ali tokom svoje potrage postaje zatočenik Pećine sedam paukova.
Kopija pronađena u Oslu, koju su Norvežani premijerno videli 1929, titlovana je na kineskom i norveškom.

"Prevodilac je sebi dozvolio popriličnu dozu slobode, čak je ponegde dodavao svoje komentare, što filmu daje komični obrt", kazala je Tina Ankarman, predstavnica Norveške Nacionalne biblioteke.

"Kineski titl se povremeno pojavljuje naopačke ili ispisan obrnutim redom", dodala je ona.

Diplomatski odnosi između dve zemlje zategnuti su od 2010. kada je Norveški Nobelov komitet dodelio Nobela za mir kineskom disidentu Liju Siaobau.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: