“Wisteria Maiden”: Svetska premijera u BG-u

Audio-vizuelni plesni spektakl “Wisteria Maiden” poznatog grčkog koreografa Andonisa Fonjadakisa premijerno će biti izveden večeras u Madlenianumu, u okviru 11. Beogradskog festivala igre.

Izvor: Izvor: B92, Tanjug

Subota, 12.04.2014.

13:19

Default images

Novi komad ovog u svetu popularnog koreografa koji živi u Lionu izvešće njegova kompanija Apotosoma iz Liona. Osam muških igrača izvešće komad za koji je autor inspiraciju našao u načinu na koji japanska umetnost tretira vreme, bez pokušaja da ga reprodukuje.

Wisteria Maiden Apotosoma Dance Co. / Andonis Foniadakis from Andonis Foniadakis on Vimeo.

Zahvaljući iskustvu dugogodišnje saradnje sa koreografom Saburom Tešigavarom, Fonjadakisov rad je utemeljen na tehnici, osećaju za trajanje i ideji osavremenjivanja japanske umetnosti, čiju čistoću i preciznost on zahteva od svojih igrača.

Wisteria Maiden Rehearsals / Andonis Foniadakis - Apotosoma Dance Co / Film by Stathis Athanasiou from Andonis Foniadakis on Vimeo.

Kako je autor rekao na konferenciji za novinare delo je inspirisano klasičnim japanskim umetničkim formama kabuki pozorištem i haiku poezijom i njegov je pokušaj da stvori originalnu, savremenu fikciju koja redefiniše mešavinu različitih kulturnih uticaja u savremenoj igri.

Wisteria Maiden last rehearsals / Andonis Foniadakis - Apotosoma Dance Co / Film by Stathis Athanasiou from Andonis Foniadakis on Vimeo.

Fonjadakis je i prošle godine boravio u Srbiji, kada je sa plesnom trupom “Maggio Danza” predstavio tri komada. Jedan od njih je i “Svadba”, balet Igora Stravinskog za čiju je premijeru 1923. godine koreografiju radila slavna Bronislava Nižinski. Intervju koji je tom prilikom dao za portal B92 možete pročitati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: