Londonski sajam knjiga i digitalne inovacije

Potraga za novim izdavačkim senzacijama i digitalizacija bile su glavne teme prva dva dana Londonskog sajma knjiga - koji se završava danas, uz upozorenje da bi izdavaštvo, ako želi da privuče čitatelje moralo da učini više nego samo da pretvara knjige u PDF izdanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.04.2014.

09:18

Default images

Predsednik britanskog Udruženja izdavača Ričard Molet upozorio je da jednostavno pretvaranje knjige u PDF nije dovoljno da bi privuklo maštu čitatalaca i povećalo prodaju.

"U svakom sektoru, svakoj delatnosti, stagnacija znači smrt. Kad stojite na mestu, verovatno ste u opasnosti jer će doći neko ko će vam oteti tržište," rekao je Molet, a prenosi HRT.

Londonski sajam knjiga povezuje izdavače i agente koji se nadaju da će sklopiti poslove, ali i autore kojima se nude seminari poput onoga pod nazivom "Kako napisati knjigu koja će osvojiti nagradu". Ali, inovacija ostaje glavna briga izdavača koji se bore za očuvanje prodaje u doba digitalnih čitača i interneta - što je veliki izazov koji još više naglašava činjenica da su se na Londonskom sajmu knjiga ove godine prvi put pojavili proizvođači igara za kompjutere i konzole.

Džo Tvist, koja je na čelu "UK Interactive Entertainmenta" koji okuplja proizvođače video igara, tvrdi da ima smisla da izdavači sarađuju sa tri milijarde funti vrednom britanskom industrijom. Kejt Ho, osnivač i direktorka kompanije iz Edinburga "Interface 3" koja proizvodi video igre za tablete kojima je cilj da pomognu deci da nauče da računaju i pišu, tvrdi da industrija video igara odgovara mlađoj generaciji naviknutoj na takva iskustva.

Možda je najviše komentara na sajmu izvazvala najava konvencionalnog izdavača "Penguin Random House" da da razvija web stranicu namenjenu potrošačima koja će čitatocima omogućiti da kupuju knjige preko mreže 350 nezavisnih knjižara. "My Independent Bookshop" (Moja nezavisna knjižara) biće otvorena u maju, a čitaocima će omogućiti i da komentarišu i ocenjuju omiljene knjige. Direktorka "Instituta Ideja" Kler Foks boji se da izdavači gube veru u knjige.

"Bojim se trenutka kada će šef Penguin Random Housea izjaviti da će animacija privući dete štampanoj stranici", kaže Foksova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: