Čarli Čaplin: Rečenica zbog koje je napustio SAD

U novoj biografskoj knjizi o jednom od najpoznatijih glumaca i zabavljača u istoriji Čarlija Čaplina, autor Piter Ekrojd jedno je poglavlje posvetio razlozima zbog kojih je slavna filmska "skitnica" morala da napusti SAD.

Izvor: B92

Sreda, 09.04.2014.

11:35

Default images

Iako se tokom 40-ih godina prošlog veka Čaplin našao usred afere jer je otkrivena njegova veza sa tada maloletnom kćerkom američkog pisca Judžina O'Nila, Unom, koja mu je kasnije postala supruga, ono što ga je doslovno proteralo iz SAD-a bile su optužbe da je komunista, prenosi portal Jutarnji.hr.

Razlog zbog kojih je došlo do takvih optužbi su bile njegove reči koje je izrekao prilikom večere u čast ruske umetnosti u Njujorku.

"Ruske čistke su bile predivna stvar", navodno je izgovorio Čaplin pred gostima. "Jedini ljudi koji napadaju komuniste i koji ih koriste kao predmet straha su nacistički agenti u ovoj zemlji," dodao tada je slavni komičar.

Glumac se brzo nakon toga našao pod udarom, uprkos tome što je oduvek tvrdio kako nije komunista. U to vreme je njegov film "Gospodin Verdu" doživio neuspeh, tako da je Čaplin prvi put izgubio novac na filmu.

Tokom 1947. godine, jedan je kongresmen zahtevao njegovu deportaciju jer je "ugrožavao moral Amerikanaca". Ubrzo nakon toga našao se pod istragom zloglasnog Odbora za protivameričke aktivnosti. Zbog toga je puno trpeo jer su ga se i mnogi poznanici bojali posetiti. Tokom proslave Nove godine jedan ga je gost čak udario u lice. Posle svega toga, slavni komičar i njegova porodica više se nisu osećali prijatno i 1952. godine odlučili su da odu u London na premijeru filma "Svetla pozornice".

Tokom puta brodom "Queen Elizabeth" saznao je kako mu je zabranjen povratak u SAD iako nikada nije ispitan o svojim političkim sklonostima i moralu.

Prva reakcija na tu vest je bio prkos, ali je glumac kasnije popustio jer ga je bilo strah da će mu SAD oduzeti svu imovinu. To mu je bilo zastrašujuće jer se celog života bojao povratka u siromaštvo u kojem je živeo u detinjstvu. Kada je napokon stigao u London dočekan je ovacijama.

Kako bi spasao imovinu, suprugu Unu je poslao u Holivud gde je ona uspela da dođe do njihovog imetka, a novac - četiri miliona dolara - je uplatila na račune u inostranstvu. Kada se vratila, odlučili su da se presele u Švajcarsku gdje je živeo do smrti 25. decembra 1977.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: