"Posle igre" sutra u DOB-u

U sali Amerikana Doma omladine Beograda (DOB) sutra uveče biće premijerno izvedena predstava "Posle igre", režiji Ane Konstantinović, u koprodukciji udruženja "Eho animato" i DOB-a, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.04.2014.

18:29

Default images

Predstava o ljubavi i bliskosti nastala je kolektivnom kreacijom iz istraživačkog procesa grupe mladih umetnika. Među njima su dramaturg Ana Đorđević, scenograf Višnja Vujović, autor video rada je Lazar Radić, dizajner zvuka Sofija Jovanov, muzičari Ana Đorđević i Nikola Janković, glumci Katarina Dimitrijević, Željko Maksimović, Nemanja Oliverić, Ana Stojanović.

Rediteljka Konstantinović kaže, kako se navodi u saopštenju DOB-a, da je proces rada bio veoma uzbudljiv, izazovan i da je ekipi pružio mnogo radosti.

"Od početka proba smo svi bili u ranjivim pozicijama koje su tražile da preispitujemo sebe, pošto je ovo bio istraživački proces u kome nema dramskog teksta koji daje početnu sigurnost. Teme kojima smo se bavili - pronalaženje i gubljenje bliskosti, kao i lakoća i težina ljubavi između dvoje ljudi, zahtevale su da u sebi nađemo mnogo toga i postavimo razna pitanja", rekla je ona.

"U pojedinim trenucima bio je izazov preispitati ustaljene uloge koje umetnici zauzimaju radeći u pozorištu. Granice između glume, režije i dramaturgije često su bile zamagljene ili nisu postojale. U ovakvoj vrsti procesa, gde tekst predstave nastaje zajedničkim radom kroz različite vežbe, improvizacije i tehnike, svako od nas neprestano iz probe u probu otkriva nove stvari o sebi, kao i o temama kojima se bavimo. To je ponekad lako, ponekad teško, a uvek uzbudljivo", dodaje rediteljka.

Početna inspiracija za predstavu "Posle igre" bio je mit o Orfeju i Euridici - mit o ljubavi, umetnosti, verovanju i sumnji, a korišćeni su i delovi teksta Žana Anuja, Tenesi Vilijamsa i Vaska Pope.

Što se tiče rada u DOB-u, mlada rediteljka ističe koliko je "bitno da mladi umetnici imaju priliku da predstave svoj rad u prostoru koji sa jedne strane daje potrebne uslove, iskusan organizacioni i tehnički tim i institucionalnu podršku, ali sa druge strane ostavlja veliko polje slobode, ostaje prostor koji nije okoreo i može da bude idealan spoj za plodonosna istraživanja".

Prva repriza "Posle igre" biće izvedena u sredu, 9. aprila, od 20 časova u sali Amerikana. Ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže, po ceni od 500 dinara, a za grupe veće od 10 posetilaca cena je 400 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: