Premijera u Zvezdara teatru - zahvalnost Nušiću

U Zvezdara teatru 10. aprila biće premijerno izvedena predstava "Rođendan gospodina Nušića", po tekstu Dušana Kovačevića u režiji Nebojše Bradića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.04.2014.

13:28

Default images

Glavnu ulogu igra Branislav Lečić, a u ansamblu su Dragan Petrović, Tamara Dragičević, Petar Benčina, Ivan Zarić, Sanda Balaban, Milena Živadinović, Sanja Marković i Mia Kovačević.

Zvezdara teatar tako obeležava 150. godišnjicu rođenja velikog srpskog komediografa Branislava Nušića (1864 - 1938).

Komad govori o Nušićevom 60. rođendanu. Dok ga čekaju radi zvanične proslave na univerzitetu i u pozorištu, on se zaustavio sa sebi bliskim ljudima u kafani u Skadarliji.

"Ovo nije uobičajena predstava, nije jedna u nizu premijera, već obeležavamo 150 godina Nušića. To je vrsta posvete i zahvalnosti za sve čime nas je obradovao", rekao je na konferenciji za novinare Kovačević.

On je dodao da priča govori o jednom danu u njegovom životu, koji bi inače zasluživao televizijsku seriju od bar 20 epizoda iz burnog vremena s kraja 19. i prve polovine 20. veka.

"Želeo sam da za jubilej izbegnem pravljenje jednokratne priredbe, neke svečane akademije. Želeo sam da vidim Nušića lično na sceni", rekao je Kovačević i podsetio da je sa Bradićem još jesenas počeo razgovor o tome.

Kako je dodao, rad na predstavi bi mogao još da traje, ali su požurili da bi mogli da je izvedu 11. aprila na otvaranju "Nušićevih dana" u Smederevu, gde je slavni pisac i kulturni poslenik proveo detinjstvo i ranu mladost.

Kovačević je istakao da su 1924. godine za Nušićev 60. rođendan u Beogradu organizovane mnoge akademije, svečanosti, predstave, prijemi.

"U našoj predstavi on je svratio u Skadarliju da se pozdravi sa prijateljima i tu počinje ispovedna priča čoveka koji se u tim godinama popne na vrh brega i pogleda svoj život unazad, dok ispred sebe i ne vidi baš mnogo. To je sećanje na događaje, od kojih su mnogi teški. Njegov život nije bio za komediju, kao ni ono vreme ratova u kojima je učestvovao, prešao Albaniju, izgubio sina..."

"Kada kažemo Nušić pomislimo na čoveka koji je osmehnut, zadovoljan onim što je učinio, a u predstavi ćete videti da nije bilo baš tako. Trudio sam se da koristim što više njegovih replika, iz drama i pisama. Osećao sam veliku moralnu obavezu da ne pogrešim u intonaciji, imao sam utisak da me Nušić posmatra. Voleo bih da ovo bude predstava kakva bi njenu bila draga i u osećajnosti tačna", izjavio je Kovačević.

On je naglasio da je projekat realizovan "o trošku" Zvezdara teatra, mada je obećana državna pomoć. "Neće biti lepo ako ovaj jubilej prođe samo uz predstave, ako mu se ne posveti pažnja bar jednim delom kao onom caru za koga ne znam šta nam dođe", rekao je Kovačević pominjući proslavu Milanskog edikta i dodajući da je u isto vreme skromno obeležena godišnjica Njegoša.

Bradić je istakao da je 60. rođendan Nušića bio važna državna, kulturna i prosvetna proslava, sa programima u pozorištima i školama od Soče do Vardara.

"Te 1924. godine on je slavan, ali i dalje nosi rane koje hoće da podeli sa prijateljima, ratnim dugovima, glumcima i drugima koji su se zatekli u kafani. On deli sumnje, patnju zbog stradanja i svoje porodice i naroda, ali deli i trenutke slave", rekao je Bradić.

U to vreme Nušić još nije napisao svoje najpoznatije komade - "Gospođu ministarku", "Dr", "Ožalošćenu porodicu", "Pokojnika", a ideja je da je u životu, u kafani sretao likove o kojima će pisati.

Tako u ovoj predstavi sreće vrlo mladu glumicu Ljubinku Bobić (igra je Dragičević).

Tu je i njegov ratni drug, gazda kafane (Petrović), kelner koji želi da postane glumac (Benčina), pisac neodigranih tragedija (Zarić), a živu muziku izvodi kafanski orkestar koji vodi ruska emigrantkinja (Balaban).

U rekonstrukciji epohe pomogli su scenograf Mile Jeremić, kostimograf Marina Vukasović Medenica, muziku je odabrao i aranžirao Vladimir Marković, koreograf je Vera Obradović.

Lečić je izjavio da je još umoran od premijere u "Unosnom mestu" (u Jugoslovenskom dramskom), ali da je ovo bila ponuda koja se ne odbija.

"Ovo je provokativno i značajno. Izazov je ne samo zbog Nušića koga znamo po delima koja su legendarna, nego i zbog Kovačevića jer on ovde piše o svom bratu, ocu ili rođaku, oseća se taj nastavak. Uzbudljivo mi je bilo kako će se ukrstiti dva komediografska kosmosa, kako jedan pisac odaje počast drugom", rekao je Lečić.

On je napomenuo da se onda, kao i danas, u javnosti govorilo formalno, a u kafani istinito i stvarno, tako da je odlično što je Kovačević smestio Nušića u opuštenu atmosferu iz koje će spontano izaći njegova razmišljanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: