Nagrada Evropsko-egipatskog festivala za "Odumiranje"

Film "Odumiranje" reditelja Miloša Pušića nakon osvojenih nagrada na festivalima u Srbiji i Kotbusu, osvojio je i glavnu nagradu na Evropsko-egipatskom festivalu igranog filma u Luksoru, u Egiptu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.01.2014.

11:50

Default images

Film koji je bio u srpskim bioskopima krajem prošle godine, prate Janka koji se posle mučnih godina života u Beogradu, vraća u svoje zabito, ljudima opustelo planinsko selo sa namerom da proda zemlju i ode u Švajcarsku.

Njegova usamljena majka Milica koja već dugo živi u nadi da će se Janko vratiti, dovesti ženu i osnovati porodicu, ne samo da će se njegovoj nameri usprotiviti, nego će i učiniti sve da njen sin od te namere odustane.

Pomaže joj Strahinja, zanesenjak, ali i čovek prepun snage i volje za životom, koji je posle tragične smrti sina zatvorio seosku kafanu, čija se kćerka od tada propila, a žena, kao po kazni, prestala da govori.

Pušićev film nagrađen je na festivalu zlatnom "Djed" statuom (Golden Djed Pillar). Žirijem je predsedavao slavni ruski reditelj i dobitnik "Oskara" za film "Moskva suzama ne veruje" Vladimir Menšov, koji je na završnoj ceremoniji u drevnom gradu Karnak istakao da priznanje srpskom filmu dodeljuje za "brilijantnu fotografiju" i "sposobnost da izrazi unutrašnji ljudski konflikt čoveka u potrazi za svojim snom".

Srebrno priznanje na festivalu u Luksoru dodeljeno je grčkom filmu "The Enemy Within" Jorgosa Cemberopulosa, dok je gruzijski film "In Bloom" u režiji Nane Ekvtimišvili osvojio bronzanu "Djed statuu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: