Redovi ispred muzeja za Miroslavljevo jevanđelje

Najstariji i najvredniji sačuvani srpski ćirilični rukopis Miroslavljevo jevanđelje - po prvi put ove godine predstavljen je javnosti. Prilika koja se retko ukazuje - teško se propušta.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.01.2014.

19:45

Default images

U Narodnom muzeju 2. januara se čekalo i po pola sata u redu da se ne bi propustila retka prilika. Redovi zainteresovanih u Narodnom muzeju dugo nisu viđeni.

Najstariji srpski ćirilični rukopis nastao je osamdesetih godina XII veka po narudžbini humskog kneza Miroslava. Sada se može videti ukupno deset dana godišnje po 8 sati.

Bogoslužbena knjiga u kojoj su tekstovi raspoređeni prema čitanjima u toku crkvene godine ispisana je perom i sadrži 296 minijatura bojenih crvenom, zelenom, žutom, belom bojom i ukrašenih zlatom.

Danas se čuva u specijalnim uslovima - precizno su propisani temperatura, vlaga i jačina svetla na kojima jevanđelje može pred publiku. U suprotnom mu preti propadanje.

Miroslavljevo jevanđelje je upisano u listu Pamćenje sveta što znači da je bod izuzetnog značaja i vrednosti. Retka prilika da se vidi delić istorije, dobar je povod i da se obiđe Narodni Muzej gde je u toku izložba "Zaveti i poruke. Stefan Nemanja - devet vekova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: