Vagnerov "Leteći Holanđanin" na sceni NP

Povodom predstojeće premijere opere Riharda Vagnera "Leteći Holanđanin" u režiji Dejana Miladinovića, na Sceni "Raša Plaović" održan je prvi program iz novog ciklusa pod nazivom "U susret premijeri".

Izvor: Tanjug

Subota, 14.12.2013.

17:36

Default images

Ciklus je pokrenula direkcija Opere Narodnog pozorišta u Beogradu sa ciljem što boljeg upoznavanja javnosti sa operskim delom koje se priprema za postavljanje na redovan repertoar.

Dirigent i v.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić podsetio je da je ovo prva postavka jednog Vagnerovog dela posle 36 godina.

"Naša želja je da oni koji Vagnera vole, da ga vole i dalje, a oni koji ga ne poznaju, da ga zavole posle ove predstave, želimo da našu publiku koja, ruku na srce, najviše voli i ceni italijanski repertoar, uverimo da ima divne muzike i u drugim kulturama" rekao je Savić i dodao da se Narodno pozorište pridružilo obeležavanju 200 godišnjice Vagnerovog rođenja.

Reditelj Dejan Miladinović, kome je ovo četvrta postavka "Letećeg Holanđanina" ocenio je da je muzika u ovoj operi "izuzetno uzbudljiva, a priča koja govori o ljubavi, duhovima, pa i zlatu, izuzetno pitka".

Reditelj i scenograf predstave Miladinović rekao je da je osnovni koncept bazirao na jedru koje doživljava razne metamorfoze od prvog do poslednjeg čina.

"Ono nam pomaže da se Holanđanin pojavi i kao duh i kao realan stvor na sceni, kao i da se vidi njegov brod. Zbog svega toga, to jedro možemo da nazovemo jedro - kapija vremena, kao vremenski portal kroz koji Holanđanin prolazi i ulazi u relano vreme" objasnio je Miladinović.

Na današnjoj neobičnoj javnoj najavi premijere Vagnerove opere, solisti Tanja Andrijić i Miodrag D. Jovanović uz klavirsku pratnju Srđana Jarakovića izveli su deo dueta Sente i Holanđanina, a potom je Andrijić otpevala i ariju Sente kako bi novinare i zainteresovanu publiku upoznali sa onim što ih uskoro očekuje na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: