"Los Yugoslavos" Huana Majorge u Bitefu

Predstava "Los Yugoslavos" poznatog španskog pisca Huana Majorge u režiji Stevana Bodrože, rađena u koprodukciji Bitef teatra, Puls teatra iz Lazarevca i Narodnog pozorišta Užice, biće premijerno izvedena 16. decembra u Bitefu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.12.2013.

19:12

Default images

To će biti svetska premijera komada jednog od najprevođenijih španskih pisaca, koji će tim povodom boraviti u Beogradu i Lazarevcu.

Predstava će 17. i 18. decembra biti izvedena u Lazarevcu, 24. i 25. decembra u Užicu, a planirana je i premijera u Španiji, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Bitef teatru kojoj su prisustvovali samo predstavnici pozorišta, dok je autorska i glumačka ekipa u Lazarevcu gde imaju probe.

"Los Yugoslavos" (Jugosloveni) je naziv madridskog kafića u kome se "živi punim plućima", u kome je sve dozvoljeno, žene slobodno plešu, ljudi se kockaju.

"Zadržali smo originalni naslov, jer bi 'Jugosloveni' previše asociralo na bivšu zemlju, a ovo nije jugonostalgičan komad, već predstava o izgubljenim životima i nastojanju da se oni negde ponovo nađu", objasnila je direktorka Puls teatra Ivana Nedeljković.

Doskora vršilac dužnosti direktora Bitef teatra Jelena Kajgo rekla je da je "Los Yugoslavos" metafora za čežnje, ideale koje smo "svi mi ovde živeli" i dodala da nam pisac sugeriše da "dok čeznemo, nadamo se i maštamo, ima nade za sve nas".

"To je primer kako drugi vide Jugoslaviju kao ideal dobrog društva, zajedništva u jednom, kako se tada činilo, dobrom sistemu. Pri tome autor pravi paralelu sa sadašnjim liberalnim sistemima pa Jugoslavija deluje kao utopija", istakla je Kajgo.

Glavne uloge su poverene Andreju Šepetkovskom, Bojani Zečević, Darku Bjekoviću i Ani Joanović, a u ansamblu su i glumci Puls teatra i plesači Bitef teatra.

U ponedeljak će u Institutu Servantes, koji je zajedno sa Ambasadom Španije podržao produkciju predstave, biti organizovan razgovor sa Majorgom, čija su dela prevedena na 20 jezika i izvođena u najpoznatijim evropskim pozorištima.

Zanimljivo je da je Majorga završio matematiku i filosofiju, što mu je, prema oceni španskih medija, omogućilo da piše "bez grama viška" i pružilo poetsku širinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: