SVM traži da država finansira izgradnju pozorišta

Poslanička grupa Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Skupštini Srbije podnela je amandman na predlog Zakona o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu vezano za finansiranje izgradnje Narodnog Pozorišta u Subotici.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.12.2013.

17:27

Default images

Kako je saopšteno iz ove stranke, Ugovorom o zajedničkom finansiranju adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje zgrade Narodnog Pozorišta, zaključenog 21. decembra 2006. godine, predviđeno je da će Vlada Srbije finansirati 45 odsto izdataka za realizaciju i završetak adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje Narodnog Pozorišta.

"Poslanička grupa SVM traži da se u budžetu Republike Srbije za 2014. godinu za ove namene obezbede sredstva u visini od 150 miliona dinara. Vlada Republike Srbije nije prihvatila ovaj amandman, međutim, i dalje postoji mogućnost da Narodna skupština Republike Srbije danas prihvati podneti predlog za obezbeđivanje sredstava", saopštio je SVM.

Gradski odbor SVM-a za ovaj amandman traži i podršku koalicionih partnera u Subotici. "SVM apeluje na podršku koalicionih partnera u Subotici, da svojim uticajem podrže ovaj predlog i pomognu da se podneti amandman prihvati, te da se tako obezbede sredstva u Republičkom budžetu za nastavak izgradnje Narodnog Pozorišta", navedeno je u saopštenju ove stranke.

Ugovor o adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade Narodnog pozorišta potpisali su krajem 2006. godine tadašnji gradonačelnik Subotice Geza Kučera, tadašnji ministar kulture Dragan Kojadinović i predsednik tadašnjeg Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, a projektovana vrednost radova iznosila je oko 24 miliona evra.

Dolaskom svetske ekonomske krize 2008. godine radovi su usporeni, da bi pre dve godine bili potpuno obustavljeni. Posle dvogodišnje pauze, radovi su nastavljeni sredinom aprila ove godine na starom, zaštićenom delu zgrade, a finansira ih Vlada Vojvodine, preko Fonda za kapitalna ulaganja sa 70 miliona dinara.

U međuvremenu je Fond za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine obezbedio još 85 miliona dinara za završetak ovih radova. Nedavno su odbornici Skupštine grada Subotica usvojili Rešenje o nastavku izgradnje Narodnog pozorišta, po kojem će zgrada subotičkog teatra imati trenutno izgrađene visine, znatno više pratećih komercijalnih prostora, manju ukupnu površinu i - uštedu u izgradnji od osam miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: