Bitef teatar: Latinović umesto Kajgo

Dramska spisateljica Jelena Kajgo smenjena je sa mesta v. d. Direktora Bitef teatra, a na njeno mesto postavljen je Miloš Latinović, politikolog iz Kikinde. Kajgo: Nemam objašnjenje. Latinović: Bez nove estetike

Izvor: Izvor: V. Strugar / Veèernje novosti

Četvrtak, 12.12.2013.

09:16

Default images

Odlukom Privremenog organa grada Beograda smenjena je v.d. direktora Bitef teatra, dramski pisac Jelena Kajgo, a na njeno mesto postavljen je Miloš Latinović, politikolog iz Kikinde.

Ova vest iznenadila je sve (pa i dosadašnju direktorku), tim pre što je u gotovo svim beogradskim pozorištima istekao mandat (ili v.d. status) čelnih ljudi, ali se zasad promena desila samo u ovom teatru, pišu Večernje novosti. Na proleće će biti otvoren konkurs za upravnike svih gradskih pozorišta, tako da je i pozicija novog v.d. direktora Miloša Latinovića izvesna do - novih izbora. Kako Jelena Kajgo objašnjava to što se, zasad, smena desila samo u Bitef teatru? “Nemam objašnjenje i volela bih da ga dobijem od Privremenog organa, iz kog razloga je došlo do ovog presedana kada Bitef teatar radi sa velikim uspehom, i u finansijskom i u umetničkom smislu”, kaže Jelena Kajgo. “Sve se desilo pet dana pred svetsku premijeru komada ‘Jugosloveni’ Huana Majorge u režiji Stevana Bodrože i usred priprema za proslavu 25 godina Bitef teatra.”

Jeleni Kajgo je v.d. status istekao u maju ove godine, a na funkciji čelnog čoveka kuće provela je, ukupno, četiri i po godine:

“Ostaje pitanje zašto se nije sačekao konkurs kao u svim drugim pozorištima, najavljen za proleće. Zato je smena za mene neočekivana, a o njoj sam saznala iz televizijskih vesti...”

PROČITAJTE Jelena Kajgo: Bitef je jedini prozor u pozorišni svet

Latinović (1963), predsednik Opštinskog odbora SPS u Kikindi, na novu funkciju dolazi s mesta zamenika predsednika opštine ovog grada. Bio je, kako kaže, zadužen za kulturu, medije i obrazovanje. Do sada je napisao osamnaest knjiga - priča, eseja i drama. Ipak, da li je i sam iznenađen novom funkcijom?

“U određenom smislu, da. Ali, ako se ceo život bavite kulturom, naći se na čelu Bitef teatra veliki je profesionalni izazov. Želim i da se na doktorskim studijama Fakulteta političkih nauka bavim Bitef teatrom, pa je ovo neki logični sled. A ovaj teatar je specifična ustanova, pogotovo festival. Nisam neko ko će uspostavljati novu estetiku. Moj trenutni zadatak je da postavim menadžerske relacije, da pozorište i festival dobiju najbolji mogući tretman koji im i pripada u kulturi Srbije. Ne znam planove bivše direktorke i Upravnog odbora, ni koliko su oni realni u odnosu na budžet. Imam već neke ideje, ali ćemo raditi u skladu s mogućnostima. Izabraćemo najbolje opcije iz predloženog programa i uvesti nešto novo: mlade ljude sa svežom energijom. Nadam se i da će se realizovati sav program planiran za proslavu jubileja kuće.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: