Gran pri 19. FAF-a za rumunski film "Pozicija deteta"

Gran pri "Aleksandar Saša Petrović" 19. Festivala autorskog filma (FAF) dobio je rumunski film "Pozicija deteta", a nagradu je lično primio reditelj Kalin Peter Necer koji je specijalno tim povodom doputovao u Beograd.

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.12.2013.

21:38

Default images

Svečanim proglašenjem i uručenjem priznanja u prepunoj sali Doma omladine zvanično je završen festival, na kojem je od 28. novembra prikazano ukupno 46 filmova iz 13 zemalja, a u konkurenciji za nagrade bilo je 10 ostvarenja.

Nagradu za režiju po odluci žirija podelili su Danis Tanović (Bosna i Hercegovina) za film "Epizoda u životu berača željeza" i Bobo Jelčić (Hrvatska) za film "Odbrana i zaštita".

Specijalno priznanje pripalo je italijanskom filmu "Ulica u Palermu" Eme Dante, po odluci žirija u kojem su radila trojica reditelja - Jan Cvitkovič (Slovenija), Srđan Vuletić (BiH) i Nikola Ležaić (Srbija).

Ove godine prvi put je dodeljena nagrada publike. Na osnovu glasanja gledalaca posle svake projekcije, pobedio je film "Glorija" Sebastijana Lelioa u koprodukciji Čilea i Španije.

Žiri Udruženja filmskih umetnika Srbije - sekcija snimanje filmske slike dodelio je Plaketu "Aleksandar Petković Petko" za najbolju fotografiju snimatelju Mahmudu Kalariju za film "Prošlost" Ašgara Farhadija (koprodukcija Francuske i Italije).

Domaća sekcija Udruženja novinara i kritičara Fipresci dodelila je nagradu "Slobodan Novaković" kineskom filmu "Dodir greha" reditelja Đije Đang-kea.

Gran pri od ove godine nosi i 5.000 evra koje obezbeđuje Fondacija "Aleksandar Saša Petrović".

Necer, koji je za savremenu dramu "Pozicija deteta" već dobio Zlatnog medveda u Berlinu, izjavio je da je počašćen i nagradom u Beogradu.

"Jutros me je pozvao predsednik Saveta vašeg festivala Srdan Golubović. Rado sam došao, jer je čast pobediti u tako dobroj konkurenciji kakva je bila na ovom festivalu", rekao je on, zahvaljujući se žiriju, organizatorima i publici.

Nagrade za režiju u ime Tanovića, odnosno Jelčića primili su njihovi producenti - Adis Đapo iz Bosne i Hercegovine i Zdenka Gold iz Hrvatske. Ona je prenela toplu poruku zahvalnosti Jelčića, koji je prethodnih dana bio gost Beograda.

Festival je proglasila zatvorenim italijanska glumica Elena Kota, dobitnica nagrade festivala u Veneciji za najbolju žensku ulogu u filmu "Ulica u Palermu".

Kota je zajedno sa ambasadorom Italije u Srbiji Đuzepeom Manzom primila specijalno priznanje žirija FAF-a za taj film, dok je direktorka Italijanskog instituta za kulturu Sira Miori primila zahvalnicu za podršku u realizaciji 19. FAF-a.

Ambasador je izjavio da je festival, čiji je gost prethodnih dana bio i reditelj Đanfranko Rozi, ove godine "progovorio" italijanski, pa zato on uzvraća porukom na srpskom jeziku: "Hvala na pažnji koju ste ukazali Italiji. To pokazuje da naše prijateljstvo postoji i pred filmskim platnom".

Kota je istakla da je ovaj festival velika, lepa i važna manifestacija. "Moja poruka je ista kao i u filmu 'Ulica u Palermu': konflikti mogu i treba da se izbegnu. Treba da štedimo energiju za ovakve divne inicijative i kulturnu razmenu", rekla je ona.

Sutra se održava tradicionalni "FAF na bis", sa reprizama najgledanijih filmova, među kojima su "Pozicija deteta", "Džimi P.", "Prošlost", "Sveti GRA"...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: